X. Országos Túra Bajnokság 3. forduló – Tiszafüred

Köszönjük Sándor Daninak Lacházáról, én (Henrik) csak egy picit javítottam bele 🙂

KÉPEK ÉS EREDMÉNYEK HAMAROSAN!

Idén először rendezett hivatalosan is OTB fordulót Tiszafüred. Már tavaly is megrendezésre került volna a Tisza-tavi forduló, de azt a rossz idő miatt az utolsó pillanatban le kellett állítani, így hivatalosan nem került akkor megrendezésre a verseny. (annak ellenére, hogy volt, aki elindult a szakadó esőben is, próbaképpen).

Az idei versenyt viszont akadály nélkül meg tudták rendezni, ezért a 10 órai rajtnál a 43 hajóegység minden tagja izgatottan várta milyen is lesz először a Tisza-tavon versenyezni.

A verseny távja az előzetesen meghirdetett harminckét kilométerről negyven kilométerre módosult. Ez kicsit érzékenyen érintette a versenyzőket, mert sajnos ez ott derült ki a verseny után egy GPS el lemérve. Az időjárás viszont ismételten félig-meddig kegyes volt a versenyzőkhöz, az enyhén szeles, kicsit napos idő ellenére nagyon fülledt és párás volt a levegő és bizony többször kellett mindenkinek a kulacsért nyúlnia…

A verseny tíz órakor vette kezdetét a kajakosoknak, tíz óra öt perckor pedig a kenusoknak. Az öt perces időbeni különbségre azért volt szükség a két fő szakág között, mert a rajthely (a kerékpáros pihenőpark melletti kis öböl) elég szűk volt és a sok versenyző épségére való tekintettel kellett külön rajtoltatni a kajakosokat és a kenusokat. A tiszafüredi verseny érdekessége többek között az volt, hogy a rajt a partról indult. Ez azt jelentette, hogy az egységeknek a part mentén kellett felsorakoztatni a hajóikat (vízbe nem érhetett teljes terjedelemmel), majd kinn a partról kellett a „rajt” vezényszóra a hajókat vízre rakni és kezdetét vehette utána a vízen való versengés.

Ezen kívül a táv során négy ellenőrző pontot kellett érinteni. Először el kellett jutni az első térképen kijelölt ellenőrző pontig, utána vissza a rajt/cél hoz, majd egy másik útvonalon el kellett jutni a térképen kijelölt második ellenőrző pontig, majd ugyancsak vissza a rajt/cél hoz és így tovább el a harmadik és a negyedik ellenőrző pontig, majd a negyedik ellenőrző pont után visszaérve volt a végső célba érkezés. A versenyt teljesítő leggyorsabb egységek négy-öt óra evezés után érkeztek meg a célba, a többiek szépen sorban utánuk, természetesen a leggyorsabb egységek a bajnokságban küzdő kajakosok voltak, utána következtek a bajnokságban szereplő kenusok.

A rendkívül nehéz verseny után alig várta mindenki, hogy végre szárazföldet érezhessen a talpa alatt. A szervezők jó munkát végeztek annak ellenére, hogy az első versenyüket rendezték meg. Nem is lehetett tőlük nagy elvárásokat várni, mert Tiszafüred gyerekcipőben jár még nagyon ebben a fajta „sportágban” (Virág Tibor, a főszervező a tiszafüredi Kajak-Kenu Egyesület vezetője, profi versenyedző, a túra világában azonban – a saját bevallása szerint is – még kicsit tapasztalatlan), azonban kiválóan állták a „sarat”, és a sok apró hiányosságot ők maguk is észrevették már a helyszínen.

A verseny végeztével mindenki ebédben, azaz inkább uzsonnában (már amennyiben lehet uzsonna a babgulyás) részesült, majd ezután következett az eredményhirdetés, ahol a már-már jól megszokott egységek álltak fel a dobogóra, és akik az idei túrabajnokságban nagy favoritnak számítanak.

Az eredményhirdetés után a legtöbben nyugovóra tértek, kipihenve a fáradalmakat, de voltak, akik elindultak haza. (néhány fiatal versenyző persze ottmaradt és hajnalig ünnepelt a helyi vendéglátóipari egységekben)

Összegezvén a fordulót kisebb-nagyobb léptekben elmaradt a lacházi és a szanazugi fordulóktól, de ismételten azt egy „újonc” fordulótól nem lehet elvárni, hogy minden jó, szép és kiváló legyen. Jövőre reméljük sokkal színvonalasabb és tanulva az idei hibákból, jobban megszervezett lesz a forduló.

A következő forduló 2011 Július 9.-én lesz, újra a Kis-Dunán, Szigetszentmiklóson, de most a Kis Duna felső szakaszán lesz a verseny, nem pedig az alsó szakaszon ami Kiskunlacházán volt. Sok versenyzőt és nézőt várnak a szervezők oda is.

Írta: Sándor Dániel