Tisztelt Illetékesek!

A 2011 március 12.-én megpróbáltam az Ipoly Nógrádszakál – Balassagyarmat közötti szakaszán kenus bejárótúrát tenni, mivel vízitúra vezetéssel és szervezéssel foglalkozom és turisztikai célból megpróbálnék a tavasszal csoportokat vinni erre a vízterületre. (egyenlőre csak feltételes módban)

Sajnos nagyon hamar fel kellett adnunk az evezést, mert az Ipoly ezen szakasza annyira szennyezett különböző háztartási szeméttel és egyéb veszélyes hulladékkal, hogy néhol a több 10 négyzetméter területű vízbedőlt fákon feltorlódott szeméthalmon lehetetlen volt végigevezni.

A helyi horgászok és vízi emberek elmondása szerint ezek a tavalyi nagy áradás óta ott vannak, rajtuk egyre gyűlik a sok szemét, és nem is értették, hogy miért pont itt akarunk evezni, amikor szerintük ez lehetetlen.

Azt gondolom, hogy Nógrád megye ezen része nem dúskál a pénzben, elképzelhető, hogy a falvaknak jól jönne egy kis turisztikai fellendülés, és kizárt dolognak tartom, hogy ezen akadályok felszámolása akkora anyagi teher lenne, melyet a helyi Önkormányzatok, az Erdészet, a Vízügy és az illetékes Nemzeti Park közösen nem tud megoldani.

Mellékelek néhány képet, melyeket a túra során készítettem és remélem, hogy sikerül ezt a gyönyörű folyót annyira rendbe tenni, hogy szégyenkezés nélkül tudjunk rajta végighaladni és megmutatni, akár külföldi vendégeknek is!

Klemencz Henrik