Mit vigyünk vízitúrára?

Ha vízitúrázni megyünk nagyon sok múlik azon, hogy becsomagoltunk-e mindent, ami szükséges? (és otthon hagytunk-e mindent, ami nem az). Ha rendszeresen járunk túrázni, akkor előbb-utóbb kialakul egy pakolási rutin, illetve a lakásban észrevétlenül elkülönül egy hely, ahol a „vizes dolgainkat” tarthatjuk. Az itt lévő felszerelést már csak a megfelelő zsákba kell berakni, és máris indulhatunk túrázni. Így általában a szükséges dogokat visszük magunkkal.

Nem kell túl sok felszerelést pakolni. Szállás szempontjából egy sátorra, polifoamra és hálózsákra lehet szükségünk. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy viszonylag kicsire összecsomagolhatók és strapabíróak legyenek. Ez nem jelenti azt, hogy méregdrága sátrat vagy hálózsákot kell vásárolnunk. Ha sokat alszunk hálózsákban, akkor érdemes vászonhuzatot venni hozzá, mert így könnyebb tisztán tartani, és jobban is szigetel. A közepes árfekvésű felszerelés is teljesen megfelelő. Nem akarok reklámozni egy terméket sem, ezért neveket nem írok, de mindenki könnyen eldöntheti a boltban, hogy mi az, amit érdemes megvenni. A híres és nagy kék sportáruház kínálatában sok olcsó ám jó minőségű termék megtalálható.

tipp!!: A sátor alá érdemes egy ponyvát leteríteni, ami megvédi a talajban elbújó hegyes kövektől, ágaktól és a felázástól egyaránt a sátor alját.  Ezt bármelyik mezőgazdasági boltban megtalálhatjuk néhány ezer forintért.

A ruházat is rendkívül fontos. Érdemes úgy pakolni, hogy legyen benne rövid- és hosszúnadrág, több pulóver (a polár nagyon jó választás), póló, fürdőnadrág, fehérnemű, esőkabát, zokni, sapka vagy kalap, szandál és cipő. Én mindig viszek magammal egy-két öltözet száraz ruhát borulás, vagy rossz idő esetére. Persze két-három hetet is végig lehet csinálni egy inggel meg egy alsónadrággal, de inkább legyen még nálunk tartalék. Esőben jó, ha van neoprén ruhánk vagy legalább zoknink, mert ebben nyugodtan lehet vízbe lépni, még hidegebb időben is. Kánikulában való evezéshez pedig, hosszú ujjú, fehér póló a legideálisabb.

tipp!!: Fontos, hogy ha hosszú túrára megyünk, akkor olyan ruhát vigyünk magunkkal, ami gyorsan és könnyen szárad, és nem sajnáljuk, ha itt-ott kiszakad 🙂

Ha rendszeresen járunk vízitúrázni, akkor mindenképp érdemes egy vízhatlan zsákot beszereznünk, ami különböző méretekben kapható. Ezekben a vízre is vihetünk magunkkal váltóruhát vagy esetleg telefont, fényképezőgépet. Én a zsákot le szoktam takarni egy fehér lepedődarabbal is a kenuban. Ez azért fontos, mert a „vizes zsák” légmentesen zár ezért könnyen felmelegszik, és ha van egy kis víz odabenn (pl: vizes fürdőruha), akkor befülled az egész, és ez nem tesz jót a technikának.

tipp!!: Érdemes vastag anyagú zsákot venni, mert az jól bírja a pakolást, a kenu aljában csúszkálást,  nem szakad, nem reped szét, mint az olcsóbb, de gyengébb anyagú társai. 1000 – 2000 Ft plusz-t érdemes rááldozni.

Étkezéshez fontosak: legyen nálunk bicska, fémbögre, tányér és kanál. Kanállal mindent meg lehet enni. A bicskán jó, ha van még konzervnyitó és dugóhúzó. Azért fém, mert az nem törik, nyugodtan be lehet „paszírozni” a hátizsákba.

tipp!!: gyorskaja legyen nálunk! Egy két zacskós leves, esetleg konzerv néha nagyon jól tud esni, könnyen és bárhol elkészíthető

A tisztálkodásról se feledkezzünk meg. A legszükségesebb dolgok a törülköző, tusfürdő, papucs, fogkefe és fogkrém, wc-papír. Mindig legyen nálunk egy kis elsősegélynyújtó felszerelés némi alap gyógyszerrel.

tipp!!: Allergiás rohamok elleni szer jól jöhet bármikor, hiszen bárki produkálhat váratlanul allergiás rohamot. (pl: darázscsípés esetén) Túravezetőként KÖTELEZŐ 🙂

A vízre a szükséges (Hajózási Szabályzat szerinti) felszerelésen kívül jó ha va nálunk dobózsák (20-25 m-es), erős kötél, váltás ruha borulás esetére, elsősegély felszerelés, hővédő takaró (autós EÜ csomagokban megtalálható, véd a kihűlés ellen).

tipp!!: fűrész vagy balta helyett a bozótvágó tökéletes és talán a legjobban használható megoldás, ráadásul még kenyeret is lehet vele szeletelni 🙂

Ezen kívül jó, ha  a következő apróságok is nálunk vannak:

– valamennyi kötél (teregetni),

– tűzszerszám,

– naptej, szúnyogriasztó

– jó minőségű napszemüveg. Erre érdemes pántot tenni, hogy boruláskor ne ússzon el.

– elemlámpa (vagy a fejlámpa még jobb)

– Térkép vagy  GPS (na ez nem szériatartozék, de volt már olyan helyzet, hogy nagyon jól jött volna)

tipp!!: a GPS abban az esetben nagyon hasznos, ha ismeretlen és több veszélyt jelentő vízre megyünk. A mentőcsapatnak csak a koordinátákat kell bediktálni, és máris meg vagyunk mentve 🙂

Mivel a legtöbb szállás kempingben van, érdemes az értékeinket (pénz, iratok, fényképezőgép) mindig magunknál tartani. Ezzel sok kellemetlenséget megspórolhatunk magunknak.

Mindezek mellett minden túra előtt érdeklődjünk a túraszervezőnél arról, hogy milyen speciális eszközökre, iratokra, stb. lehet szükségünk, mert egy-két dolog utólag már nem, vagy nagyon nehezen pótolható!

írta: V. Gábor