Egy rendkívül érdekes, testi és szellemi felüdülést egyaránt ígérő természetjáró-lehetőséggel találkozhatnak azok, akik végigevezik hazánk legújabb csónakos tanösvényét a Ráckevei-Soroksári-Dunán. Ráckevei-Soroksári-Duna-ág 18-32folyamkilométer közötti szakaszon, 3 tanösvényt alakítottak ki a projekt megálmodói, ezek bejárásához egyenként nagyjából 10 km evezés szükséges.

megvalósító: Kiskunlacházi Diáksport Egyesület (Foki Vilmos)

3 szakasz került kiépítésre. Ezek szabadon használhatóak, bejárhatóak – bejelentésre szükség nincs.

Mindhárom helyen bérelhető evezési tudásnak megfelelő vízieszköz, felszereléssel, vagy csoportok számára vezetéssel is leevezhető. A három ponton kívül még több helyen is bérelhető hajó. Ráckevén és Szigetcsépen is.

  1. Ráckevei „Pákász” Tanösvény, az útvonalon 10 db tájékoztató tábla, kb. 9 km /Megvalósító: Ráckevei Városi Sportegyesület/ Kiinduló pont a Ráckevei Ady Endre Gimnáziumnál lévő Ráckeve Városi Sportegyesület Kajak-kenu szakosztályának stégje.
  2. Kiskunlacháza- Áporka „Tekeres” Tanösvény, az útvonalon 10 db tájékoztató tábla, kb. 10 km /Megvalósító: Kiskunlacházi Diáksport Egyesület/. Kiinduló pont a Kiskunlacházi DSE csónakháza.
  3. Szigetszentmárton-Szigetcsép Hókonyos-Bobonkov Tanösvény, az útvonalon 10 db tájékoztató tábla, kb. 12 km /Megvalósító: Kiskunlacházi Diáksport Egyesület/ Kiinduló pont a Szigetszentmártonban a Mártoni táborban lévő Szárcsa Diáksport Egyesület telepe.

Küldetés:

A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág hazánk egyik legkülönlegesebb vízi élőhelye. A terület nagy népsűrűsége, a vízparton élő emberek és az élővilág egészen egyedi szimbiózisát alakította ki. Ennek köszönhetően a növények, az állatok és az ember szokatlan módon, egész váratlan kapcsolatokban jelennek meg a környezetben. Célunk, hogy a helybeliek és az idelátogatók, ismerkedjenek ezzel a csodálatos Duna-ággal és annak környezetével. Szeretnénk, hogy közérthető, az érdeklődő, a vízitúrázó, számára egy vízen bejárható útvonalat mutassunk be. Tábláink elsősorban olyan dolgokra szeretnék felhívni a figyelmet, amelyek az adott helyen láthatók, vagy valamilyen módon kapcsolhatók az adott helyszínhez. Fontos célkitűzésünk, hogy az érdeklődők a vízről, valamilyen kézi hajtású eszközzel közelítsék meg az adott pontokat. A Csónakos Tanösvény hálózatot úgy alakítjuk ki, hogy a későbbiekben bővíthető legyen, illetve a Duna-ág partján lévő többi tanösvényhez kapcsolódjon.

Projekt leírása:

Ráckevei Soroksári Duna-ág élővilágának megismertetése vízi tanösvény kialakításával Projekt rövid összefoglalója: A Ráckeve-Soroksári Duna-ág ökoturizmusának fejlődését célozza meg a projekt. A Kiskunlacházi Duna part mentén elhelyezkedő szigetek és sziget menti terek élővilágának megismertetése a diákokkal, helybéliekkel és ide látogató turistákkal vízi úton, kajakkal, kenuval vagy sárkányhajóval. A tanösvény végigjárható egyénileg és vezetett csoportosan is. Az ökoturizmust keverni kívánjuk a vízi sportok megismertetésével, gyakorlásával, megszerettetésével és akár további sportolási lehetőségek biztosításával. A 3 szakaszra felosztott túrát, akár egy nap alatt, de külön-külön is teljesíteni lehet. A Kiskunlacházi Duna-szakaszhoz tartozó szigetek, Angyali sziget északi része, melynek határa a Laguna, majd éjszak felé haladva a Vesszőzátony sziget, az Opera sziget, Sóskás sziget, Szigetszentmártonnál a Rafássziget, az Áporkai Cseke sziget a 28-as km-nél, Szigetcsépnél a Csépi sziget és a Csupics-szigeti holtág. Ezen a szakaszon számos madár, hal, hüllő faj található, illetve a vízi és víz menti fauna fedezhető fel.