Pereházy Gergely és az Ars poetica

Pereházy

„Régi mániám, végig evezni a …” A ismert slágert kicsit átírtam, de hamarosan megértjük miért.
Régi mániám, hogy szeretek vízitúrázni. Szeretek ilyenkor új embereket megismerni. Mintahogyan szeretem a jól ismert dolgokat újra átélni. A hangulatos öbölbe beevezni, a veszélyes kanyarnál az ésszerű határokat feszegetve újra győzedelmeskedni és imádok néha lassan evezni, minden evezőscsapást teljesen megélni. Többek között ezektől szép az egész, ezért csinálom, és persze nem felejtem, hogy Én csak vendég vagyok a természetben. Felrakhatnám most azt a lemezt, hogy iskolásoknak mennyi pluszt adna vagy, hogy egészséges életmód…stb. Nem teszem, beszélnék inkább a vízitúra vezető képzésről, mert van egy régi mániám. Amit csinálok, azt szeretem jól csinálni. Szem előtt tartva, hogy emberéletek vannak rám bízva. Emlékszem a nagy Öregekre, akik tanítottak és mindig meghallgatom azokat, akik már leraktak valamit az asztalra és hisznek benne. Én is hiszek abban, hogy átadhatom az ismereteket, amiket már megtanultam.
Régi mániám, hogy a folyókra csoportokat vivő embereknek, kelljen túravezetői vizsgával rendelkezniük. Régen ugye kellett. Nem csak azért, mert emberek halhatnak meg a hozzá nem értés miatt. Nem csak azért, mert megtanítottak, olyan alap dolgokra, hogy vigyázz a helyre ahová kikötsz, hagyj rendet magad után. Hanem azért is mert a vízitúrázás egy szakma, ahol lehet fejlődni és szerintem kell is mindenkinek, aki ezt tényleg komolyan csinálja.


Három éve belevágtunk valamibe, elhatároztam, hogy a csapatunk kormányosaiból túravezetőt faragok. A Vadkacsa Egyesület és rá egy évre a kenutura.com segítői szervezik ingyen. A dolog annyiban volt egyszerűbb, hogy kormányozni és csapatként működni tudtak a résztvevők. Igyekeztünk minden évben szisztematikusan a nagyobb anyagrészeket átvenni. Az általános Hajózási Szabályzat, vízitúra vezetői ismeretek és az egészségügy (elsősegélynyújtás, vízből mentés, „természeti csapások”…) mellett szakmai előadókat hívtunk meg, akik ingyen oktatták őket. Kötéltechnikát tanultak alpines szakembertől, egészségügyi dolgozó és raftingolni járó ember közösen, játékos formában oktatták az alapokat a beteg ellátásnál. Katonai főiskolát végzet tiszt, aki a tereptanról beszélt. Szakács, akinek a segítségével konyhai ismereteket tanultak. Önállóan terveztek meg a második évben egy kétnapos túrát és próbálták végig csinálni a túratervüket. Majdnem belebuktak, sokat tanultak a hibáikból. Idén túraszervezést tanulnak, például tűzoltótól kapnak hasznos ötleteket tábortűzi védelemből. Nyáron pedig vizsgáznak. Nem lesz könnyű, de már tudják, amit egy jó vízitúra vezetőnek tudnia kell. Ha majd páran közülük tényleg túrákat fognak vezetni biztos leszek benne, hogy megállják a helyüket és nem hoznak rám szégyent, mert számukra már jó pár dolog nem titok … Hogyan is szól, Petőfi híres verséből az idézet a gályáról és a vízről?
Pereházy Gergely