Az Etikai Kódex a mindenkor hatályos, a vízi közlekedést érintő törvények és rendeletek betartása és betartatása mellett az íratlan erkölcsi és etikai normák betartására és betartatására ösztönzi a vízitúrázót és a szolgáltatót egyaránt. Az egy időben azonos vízfelületet használók a víz fizikai tulajdonságai miatt állandó kapcsolatban állnak egymással, a különböző hajótípusok eltérő technikai jellemzői miatt ezek a kölcsönhatások zavaróak és akár veszélyesek is lehetnek (például a hullámkeltés, útkeresztezés, egymás mellett való elhaladás, stb.). Ezt a kapcsolatot megszüntetni, a különböző eszközöket egymástól elkülöníteni, a szabadságfok csökkenése nélkül nem lehet. A folyókon és tavakon nincsenek és nem is lehetnek járdaszigetek, fizikailag elválasztott sávok. Nem lehet egy folyószakaszon “autópályát” és “sétálóutcát” is kialakítani, így minden vizet használó jármű egyazon útvonalon, „úton” kell hogy haladjon, folyamatos kölcsönhatásban állva egymással, a vízzel és a vízparti környezettel.”

MOSOLYLegyél nyitott és barátságos! Ha valakivel találkozol a folyón, akkor mosolyogj rá, köszönj neki!

NE SZEMETELJA szemetelés tilos. Amit hozol magaddal, kerüljön a túra végén a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Ha a hulladékgyűjtő edény szemmel láthatóan nincs megfelelő gyakorisággal kezelve/ürítve (pl. külterületen található) akkor vidd magaddal a legközelebbi településre és ott dobd ki. A teli szemetesedények vonzzák a vadon élő állatokat.

OTTHONA vizek partja az ott élő embereknek otthona is egyben, ezt tartsd tiszteletben. Minden partszakaszt, víz melletti stéget tekints magánterületnek! Ha épített környezettel találkozol (kikötő, stég, stb.) és ez nem kihirdetett nyílt kikötőhely, csak a tulajdonos engedélyével szállj ki, pihenj. Ha mindenképpen ott kell megállnod, a lehető legrövidebb idő alatt hagyd el a területet, semmilyen szemetet nem hagyva magad után. Gondolj arra, hogy az a hely a Te kerted vége is lehetne…

VÉDD A TERMÉSZETET


Ne zavard a természetet, ne törj le, ne szakíts le semmit, ne vigyél haza semmit, csak az élményt és a fotóidat. Legyél csendben vízen és parton egyaránt, az állatokat ne közelítsd, ne ijeszd meg! A tűzrakáshoz kizárólag földön talált gallyakat használj, ne törj és vágj le semmit, a halmozott kivágott fát ne vidd el, az valakié, amiért megdolgozott! A természet egy szentély, viselkedj ennek megfelelően. Kerüld a hangoskodást s mellőzd a különböző hordozható zenelejátszók használatát. Legyen ez igaz a vízre és a partra egyaránt.

A PARTON


Kempingekben, mások által is használt táborozóhelyeken legyél tekintettel a többi vendégre, tartsd be a kemping házirendjét és a kempingezés egyéb írott és íratlan szabályait.
Élővízen fürdeni csak a kijelölt fürdőhelyen állj meg. Ugrálással, fröcsköléssel másokat ne zavarj, a gyerekekre különösen figyelj oda, állíts figyelő „személyzetet” minden esetben.

Egyedül túrázol? Egy-két jó tanács Neked.

Gondoskodj és győződj meg arról, még a vízre szállás előtt, hogy a felszerelésed szabályos és használható állapotú legyen. Ennek ellenőrzése a Te feladatod, a szabályokat Neked is ismerned kell!

Gondoskodj arról, hogy evezős társaid betartsák a rájuk vonatkozó szabályokat, a felszerelésük megfelelő legyen számukra. Különösen igaz ez a mentőmellény megfelelő viselésére életkortól függetlenül, 14 éves kor alatt kötelezően!

Ha másokat érsz utol a vízen, igyekezz zavarás nélkül előzni, ha látszólag a másik csoport „bajban” van (mentés, borulás, vagy annak elkerülése érdekében végzett művelet) várj türelmesen, ne evezz be közéjük, ne zavard őket. Mentési helyzetbe főleg ne evezz bele!

Horgászokat a lehető legnagyobb ívben kerüld, elhúzódva a horgászkészség irányától. (Legyen ez igaz a parti és a csónakos horgászokra egyaránt) Ha ez nem lehetséges, jelezd. Ha horgászkészséget találsz a vízen úszva, ne közelítsd.

A kölcsönkért/kapott felszerelésre úgy vigyázz, mintha a sajátod lenne. A mentőmellényekre ne ülj, ne dobáld a sárba, a hajókkal úgy köss ki, hogy ne sérüljenek, az evezőt ne dobáld, ne üsd vele a vizet (sem)

Ha a túrád során azt látod, hogy másokat mentenek, másoknak segítenek, kéretlenül ne avatkozz közbe!

Az alkohol fogyasztása vízitúra közben, a vízen tartózkodás során mindenki számára TILOS. Ittasan se szállj vízre és mindent tegyél meg azért, hogy a környezetedben senki se szálljon ilyen állapotban vízre.