Kizárólag vízi úton megközelíthető kilátókat adtak át szombaton az aktív- és ökoturisták számára a Tisza-tó Poroszlói medencéjében.  A Békatutaj Egyesület által épített mindkét kilátótorony kilenc méter magas. Felső szintjükről belátni az egész Poroszlói medencét.

A beruházás a vízitúrázók számára hiánypótló, hiszen az ökoturizmusáról méltán híres Tisza-tó belső részein rendkívül kevés a kikötésre alkalmas terület. A kilátók várhatóan kajakos, kenus és SUP túrák gyakori célpontjává válnak majd.

A tornyok olyan jellegzetes védett madárfajokról lettek elnevezve, melyek közvetlenül az építmény környezetében is gyakran fellelhetőek. A Poroszlóhoz közeli Csapói Holt Tisza mentén létesült Fattyúszerkő kilátó megtartotta a szigeten korábban állott torony nevét, hiszen a Tisza-tó ezen szakaszán gyakran látni a víz színét súrolva repülő fattyúszerkő csapatokat. Az Újlőrincfalvához és a Ravasz-háthoz közelebb eső kilátón a kivitelezés közben rendszeresen hallható volt a bölömbika búgása, ezért az épület neve Bölömbika kilátó lett.

Nem elégedhetünk meg azzal, hogy a Tisza-tó első osztályú természeti környezetet kínál. Ahhoz, hogy a vízitúrázók számára vonzó célpont legyen, szükséges az infrastruktúra fejlesztése is. – Mondta el Hajdú Dániel, a Békatutaj Egyesület elnöke.  – A szabadidő kulturált eltöltéséhez szükség van a két új kilátóhoz hasonló kellemes, nyugodt pihenőpontokra, ahol a túrázó a természet közepén érezheti magát, és egyúttal jobban meg is ismerheti azt. Reményeink szerint a Tisza-tavon tovább nőhet még az ilyen csendes megfigyelésre alkalmas pihenőhelyek száma.

Mindkét kilátót Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. Olyan könnyed, átlátható szerkezetet álmodott meg, ami egyszerre lehet látható azok számára, akik keresik, és láthatatlan azoknak, akik csak gyorsan pásztázzák a környéket. A tervezéskor és a kivitelezéskor is fontos szempont volt az időtállóság, ezért mindkét kilátó alapja horganyzott acél, míg a felépítmény vörösfenyőből készült.

A harmincöt millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság finanszírozta. A kilátók fenntartása közösségi finanszírozással fog megvalósulni. Az új épületek átadásának pillanatában már tizenöt helyi turisztikai szolgáltató írt alá együttműködési megállapodást, melyben azt vállalták, hogy a következő években pénzzel és/vagy saját munkájukkal támogatják az épületek állagának megóvását, hogy azok minél tovább szolgálhassák az ide látogatókat.

csatolt fotók forrása: Huszár Márk/heol.hu

Békatutaj Egyesület: A 2008-ban alapított Békatutaj Egyesületnek két fő profilja van. Egyrészt vízi-, gyalogos- és kerékpáros-, olykor via ferrata vagy egyéb kalandtúrákat szerveznek. A túrákon kiemelt szerepe van a természetjárás és ismeretterjesztés mellett a közösségépítésnek is. Másfelől környezetvédelmi akciókat koordinálnak. Minden év tavaszán „negatív hulladékkibocsátású vízitúrát” indítanak a Tisza-tavon, azaz kenukba szállnak, és a másképp megközelíthetetlen helyekről gyűjtik a szemetet. Ősszel fásítási programot végeznek. Ez utóbbival 2020 tavaszán megnyerték a CheckInn Green környezetvédelmi díjat is.


További információ: www.bekatutaj.net