Némiképpen módosultak a vízitúrázás feltételei a Duna szigetközi-mellékágrendszerében 2020-tól, mely ugyan főképpen a szolgáltatókat, túraszervezőket érinti, de a túrázó magánszemélyek számára is több odafigyelést igényel.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztály tájékoztatása

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 38. § (1) bekezdés i) pontja szerint, védett természeti területen a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges különösen a közösségi és tömegsportesemények rendezéséhez, sportversenyhez, technikai jellegű sporttevékenység folytatásához. (részletesebben:http://dr-vtsz.hu/vizitura-szabalyzasa/termeszetvedelmi-engedelyhez-kotott-tevekenysegek-a-jelenleg-hatalyos-jogszabalyi-hatter-tukreben/

A legfontosabb változások

Területi változások

Az alábbi térképen pirossal jelölt részeken egész évben mindenki számára TILOS járművel közlekedni, kivételt képez ez a környezetvédelemmel kapcsolatos munkák és különleges környezetvédelmi programok, vízügyi, erdészeti munkák.

A sárga színnel jelöltek, megfelelő engedély birtokában március 15 és június 15 között nem látogathatóak.

Engedélykötelezettség

Erről részletesebben itt olvashattok. (javarészt a szolgáltatók számára fontos információk)

Az alkalmi kölcsönző turisták – az alapvető szabályok betartása mellett – szabadon látogathatnak védett és Natura 2000 területeket, de a fokozottan védett területekre történő belépéshez nekik is természetvédelmi engedélyt kell kérni, ami csak kivételes esetben, közérdeket, természetvédelmi érdeket szolgálva, pl. kutatási célból adható meg. A szabályokról a kölcsönzőknél, szolgáltatóknál tudnak tájékozódni.