Röviden a Magyar Vízitúra Bajnokságról. (2013-tól új néven: Vízitúra Kupa)

A Magyar Vízitúra Bajnokság Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata. A bajokság a 90-es években indult egy civil  kezdeményezés részeként és töretlenül halad a maga útján a napjainkban is.. Az indulásnál a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség mellett több önkéntes segítő szervezőnek és koordinátornak is köszönhető, hogy mára a legjobban fejlődő vízi szabadidős és tömegsport rendezvénnyé nőtte ki magát a túrabajnokság. Jelenleg a rendezvénysorozat szervezője és fő támogatója a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

VTK_logo

Tudnivalók röviden:

:: A bajnokság amatőr versenysorozat, elsősorban vízitúrásoknak, hajó típustól függetlenül. (versenykiírás szerint)
:: A bajnokság több fordulóból áll, melyek májustól szeptemberig az ország több vízterületén kerülnek megrendezésre.
:: A bajnokság egy vízi tömegsport rendezvény, egy fordulón több száz hajó is indulhat!
:: A nevezési feltételek szerények, a célunk a víz szeretetének és a vízi sportok megismerésének elősegítése, nem akarjuk felvenni a versenyt a profi vízi sporttal. A versenyzőink baráti kézfogással szentesítik az eredményt a dobogón és válnak el egymástól a fordulók másnapján!
:: Mind a helyi versenyeken, mind a sorozat végén összetettben is értékelünk, így érdemes minden fordulón indulni.
:: Az ajándékok szerények, pénz díjazás nincs. A fordulók szervezői kedves meglepetésekkel és jó hangulatú hétvégével, finom vacsorával várnak minden versenyzőt, túrázót és érdeklődőt. Ez minden helyszínen megtalálható!
:: Fontosnak tartjuk a családok és a gyermekek megjelenését a versenyeken. Minden versenyen indítunk amatőr,  családi-baráti kategóriát, túrakategóriát azok számára, akik nem kívánnak az összetett versenyben indulni.
:: információk és a versenykiírás itt és a www.kenumaraton.hu oldalon érhetők el.

A kezdetek…

A több fordulóból álló rendezvénysorozat átível az egész országon és a hazai folyóink és tavaink nagy részét érinti, elősegítve ezzel az adott régió vízi életének fejlődését. Az egyik “ős” alapító ( Felső-Szigetközi Szabadidő és Vízi Sport Egyesület) által több mint egy évtizede minden évben megrendezett Szigetköz Maraton például már nemzetközivé nőtte ki magát, így a bajnokság híre mára egész Európát bejárta.

A Szigetköz mellett több olyan fordulója is van a versenynek, amely mondhatni “zarándokhellyé” vált a versenyzők között, így közel egy évtizede oda is eljutnak a túrázók, ilyen a Körösökön a  szanazugi “Szana Maraton”.

közelmúlt…

A 2010-es években a versenysorozat rendkívül megerősödött, a Rába és a Ráckevei-Soroksári Duna belépésével hatalmas fejlődésnek indult. Az ottani egyesületek szervezőinek önkéntes összefogásának köszönhetően 2012-ben már közel 1000! versenyző indult a fordulókon, és rendkívüli módon megnőtt a média érdeklődése a rendezvény iránt. A május elején megrendezett óbudai forduló pedig egy pillanatra visszahozza a Római-partra azt a vízi nyüzsgést, amely remélhetőleg a segítségünkkel nemsokára állandóan jelen lesz a budapesti vízi paradicsom életében.