Idén is nagy sikerrel zajlott le a már hagyományosnak is mondható szigetközi-ágrendszer nagytakarítás, a II. Mi Környezetünk vízi és szárazföldi szemétszedés.

A teljes mértékben civil kezdeményezés megálmodója Böősi Gábor, az ásványrárói Part Camping vezetője, fő támogatói az Ásványráró Község Önkormányzata mellett azok a vízitúrázással foglalkozó szervezetek, akik egyébként egész évben „dolgoznak”, túráznak, programokat szerveznek ezen a vízterületen.

A szemétszedés október 17-én került megrendezésre, ahová – nem meglepő módon – az ország minden tájáról érkeztek természetjárók,hiszen az ország minden táján élnek „Szigetköz-szerelmesek”. Így közel 40 fő ült a szervező által biztosított túrakenukba, családi evezős csónakba, motorcsónakba, vagy indult el sétálva az ásványrárói-ágrendszer területén. Az időjárás nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, ennek ellenére közel 6 köbméter szemetet sikerült összegyűjteni, szakszerűen bezsákolni és a kijelölt helyre szállítani az egész napos természetjárás során.

A nap konklúziója kettős: szerencsére még nem mondható szennyezettnek az ágrendszer, de mindenképpen szükség van az összefogásra, odafigyelésre és évente legalább egy nagytakarításra azért, hogy ez a gyönyörű környezet a jövő nemzedék számára is megőrizze a szépségét és érintetlenségét.