A Mosoni-Duna a Duna folyó déli fattyúága. A szlovákiai Oroszvár (szlovákul Rusovce) és Dunacsún (Čunovo) között ágazik ki a Dunából. Végigkanyarog a Szigetköz déli oldalán és 125 km megtétele után Véneknél ömlik vissza a Dunába. Magyarországi szakasza 121,5 km…

(wikipédia)

…és mindezek mellett hazánk egyik legszebb, legjobb infrastruktúrával ellátott, gyönyörű tájképpel rendelkező folyója, mely minden vízitúrázó számára megfelelő víz, akik az izgalmat keresik, azoknak a felső szakasz Rajka és Kimle között, akik a nyugalmat és csorgást azoknak pedig Kimlétől lefelé lesz a kedvence.

Mostanában azonban rossz híreket kapunk a Mosoni-Duna mellett működő szolgáltatóktól, miszerint elenyésző a vízitúrázók száma a folyón

A vízitúrázók száma a folyó mellett szolgáltatók szerint ha nem is nullára, de radikálisan lecsökkent, a nagyobb csoportok majdnem teljesen eltűntek a Mosoni-Dunáról, egy-egy magányos kajakos vagy kenus díszíti csak a tájat.

A vízi-turizmus eltolódott az ágrendszer irányába. A helyismerettel nem rendelkezők a Szigetköz alatt kizárólag a mellékágrendszert értik, így ha valaki azt mondja, hogy a „Szigetközbe” megy túrázni, akkor az ágrendszer mellett köt ki végül. A Mosoni-Duna pedig árválkodik magában szegény…

Persze nem szabad elfeledkezni a Lajtáról, vagy a Zátonyi-Dunáról sem…

A Mosoni-Duna a 90-es évektől a vízitúrázók paradicsoma volt. Az Aranykárász Kemping (Rajka) volt az indulóhely, itt összetalálkozhattak azok is, akik az ágrendszer felé vették az utat. A folyón nagyon jó elosztásban helyezkednek el a táborhelyek, 20-30 km-ként találunk kényelmes, tiszta és jól felszerelt vízparti kempingeket vagy kényelmes megállóhelyeket. Ez egyedülálló az országban! Ezek mindegyike település közelében van, nem csak nappal, hanem evezés után is találunk magunknak szórakozást.. már ha keresünk.


Aki nem ismerné, íme egy rövid ismertető a folyóról – a fontosabb megállóhelyekre bontva:

121. fkm Aranykárász Kemping (Rajka)

www.aranykarasz.hu

Tökéletes kiindulóhely, különleges apartmanokkal, lombházzal és sátorhelyekkel egyaránt. Kenubérlés lehetséges


A következő szakasz Halásziig technikás, gyors víz, bedőlt fákkal. Okozhat meglepetéseket, a gyakorlatlanok túravezetővel induljanak el.


91. fkm Party csárda és kemping (Halászi)

www.partyszabadido.hu

Az evezés utáni izgalmakat egy gyönyörű kempingben egy csárda szomszédságában pihenhetjük ki. Kenubérlés lehetséges


Halászi után Mosonmagyaróvár következik. A város belterületén több jó megállóhely található, a települést elhagyva a duzzasztómű állja utunkat. A kikerülés lehetséges, ki van táblázva, mindenképpen nagy odafigyeléssel és óvatossággal közelítsétek meg a műtárgyat. A víz nyugodtabb, lassabban folyik már, kezdőknek is ideális terep.


64. fkm Cvika Kemping (Kimle)

www.cvikacamping.hu

Szépen gyepesített, kulturált kemping, közvetlenül Kimle mellett az 1-es úthoz közel


Ettől kezdve a Duna békésen csordogál, a motorcsónakokon kívül más izgalmakat már nem nagyon tartogat a vízitúrázók számára


60. fkm Szigetköz Camping (Kimle-Novákpuszta)

www.szigetkoz-camping.hu

Gyönyörű, ősfás, gyepesített, kényelmes vízparti kemping. A vendéglátás tökéletes, a büfében mindig akad valami finomság. Kenu és csónakbérlés lehetséges.


43. fkm Dunaszentpál

Félnomád sátorozóhely, A BÜFÉ lebontva, helyette egy új koplexum épül. www.dunaszentpal.hu

…a fénykép egy régi hangulatot idéz


33. fkm Dunaszeg

Dunaszeg határában egy csárda és egy 2020-ban átadott Vízitúra Pont várja a túrázókat. Az étterem jó, a vízitúra pont-ban zuhanyzási és egyéb lehetőségek találhatóak. Sátrazás lehetséges!

Innen lefelé már közeledünk Győrhöz, ahol az evezősök illetve a kajak-kenusok adhatnak szállást éjszakára és Győr közelsége biztosíthatja a könnyű hazautazási vagy pihenési lehetőséget

Ahogy fentebb említettem, ezek a fontosabb, kiépített, infrastruktúrával rendelkező éjszakázóhelyek. A legtöbb településen van szabadstrand, kikötésre alkalmas hely, Mecséren is épül a vízitúrás megállóhely a híd mellett, az talán idén szintén átadásra kerül. A folyó mellett közel fekszenek a települések, ha vásárolni kellene, vagy dolgotok támadna a „civilizációban”.

Egy szónak is száz a vége: fedezzétek fel magatoknak ismét a Mosoni-Duna csodáit!

írta: Klemencz Henrik (DR-VTSZ)