forrás: https://mdtorkolatimu.ovf.hu/

A Szigetközben vízitúrázók számára fontos információ, hogy 2017 decemberében elkezdődött a Mosoni-Duna torkolatánál egy vízszint emelő műtárgy építése, mely célja a Mosoni-Duna vízszintjének biztosítása. A projekt befejezésének várható időtartama 2021 júliusa. Fontos, hogy az építkezés alatt és után nagy mértékben változni fog a Dunára való kihaladás módja, ezért mindenképpen tájékozódjatok az építkezés állásáról, ha arra lenne dolgotok – vízen.

alant egy rövid összefoglaló a projekt hivatalos oldaláról

Az 1950-60-as évektől kezdődően a Dunán jelentős medersüllyedés alakult ki, melynek  következtében csökkent a kis- és közepes vízszintek mértéke. A Mosoni-Duna torkolatánál a kisvízszintek közel 2 métert süllyedtek. Ennek eredményeként a dunai kisvizek leszívják a Mosoni-Duna alsó torkolati szakaszán a vizeket, így a vízszintsüllyedés még Győrnél, sőt a Rába alsó szakaszán is érzékelhető. Mindezek mellett az árvízszintek emelkednek; legutóbb 2013-ban vonult le rekord méretű árhullám a Dunán.
A fenti probléma megoldására  az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi igazgatóság  Konzorciuma  2016. februárjában nyújtott be támogatási kérelmet a Környezet és Energiahatékonysági Program keretében, amely alapján 2016.06.01-én jött létre a Támogatási Szerződés. A Széchenyi 2020 programban megvalósuló projekt összköltsége bruttó 28,432 milliárd Ft, melyből  50 % a támogatás és 50 % a nem elszámolható hozzájárulás.

A beruházás elsőrendű feladata a Mosoni-Duna lesüllyedt kis- és közepes vízszintjeinek visszaállítása, a Duna megtámasztó hatásának megfelelő torkolati vízszint visszaállítása.
A kis- és közepes vízszintek visszaállításával lehetővé válik a vizes élőhelyek rehabilitációja, a hajózás biztosítása, a győri városkép javítása, a „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” és a „Szigetközi mentett oldali és hullámtéri vízpótló rendszer ökológiai célú továbbfejlesztése” tárgyú korábban megvalósult projektek céljainak maradéktalan teljesülése.
 A fenti összetett célkitűzések egy komplex műtárgy kialakítását igénylik, mely árvízkapuként is funkcionál, így a vízszint rehabilitáció hatásterületén az árvízvédelmi biztonság javulni fog.
A beruházás járulékos eredményeként a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő medencés kikötővé válik.

folytatás: https://mdtorkolatimu.ovf.hu/index.php?id=projektrl