A túrabeszámolót és a fotókat készítette: Batka Péter. Forrás: facebook, Kajak-Kenu csoport

Rába 2022 Május 5-8

A délutáni indulást követően, összeszedtük a bandát és az éjszakát Csörötneken a kempingben töltöttük. Vízre Alsószölnöknél a gátnál szálltunk. Alsószölnök – Csörötnek szakasz egy igazi ínyencség. Technikás, izgalmas, tiszta folyó szakasz, kellően gyors folyással. Folyamatosan figyelni kellett, talán ezért is alig vettük észre és máris Szentgotthárdon voltunk. Itt a vízi túrázás rejtelmei mellet a Rába menti gasztronómiai kincsek feltárásába is belekezdtünk. Az erőműnél a csúszda kiváló móka.

Az alatta lévő kőszórás is jól járható volt középen. Persze volt aki a csúszdát átemelte, de ez így van jól. Innét már csak egy ugrás volt Csörötnek. Még egy picit játszottunk a híd alatti sodrásnyelvben, melyet mind két oldalról épp megfelelő limány határolt.Éjjel és még reggel is jócskán esett. Így az elhúzódó beszélgetések után, csak 11 körül szálltunk vízre. Egy ideig még esett, de ez már a vízen nem volt zavaró. Alig bírtunk betelni a táj szépségével. Ez a szakasz már nem volt annyira technikás, de bőven tartogatott izgalmas meglepetéseket. A pihenőhelynél két társunk lankadó figyelmét a Rába fürdéssel díjazta 😉. Ez bele tartozik az ilyen akciók menetébe.

A késői indulás miatt és hogy tovább mélyíthessük gasztronómiai élményeinket Csákánydoroszlónál fejeztük be a nap evezős részét Körmend helyett. Egy út menti csárdában izgalmi állapotba hoztuk az ízlelőbimbóinkat. A harcsa paprikás nagyon ütős volt a finom borocskával.Bár nem így terveztük, de visszatértünk a már megszokott, kiválóan felszerelt, rendben tartott Csörötneki kempingbe és ráhúztunk még egy éjszakát, senkinek sem volt kedve a vizes sátrakat pakolni.

Harmadnap Körmendről indultunk. Itt már más jelleget öltött a folyó. Széles, nagy vízhozamú, már kevésbé technikás, mondhatni folyamán vált. Itt volt ideje bámészkodnia a túrázónak. Molnaszecsődnél dobtunk egy finom kávét a pihenés gyanánt. A radarképet elnézve bíztunk benne, hogy a vihar épp elsiklik mellettünk. Hát nem jött be. Hatalmas zuhét kaptunk a nyakunkba. Még jég is esett. Mikor már majdnem úgy döntöttünk, hogy partra szállunk, hirtelen, egyik percről a másikra elállt az eső és kisütött a nap.

Rábahídvégen fejeztük be ezt a túrát.Egész idő alatt nagyon jó fogadtatásban, és kiszolgálásában volt részünk. Finomakat ettünk ittunk. Ezt csak a hídvégi büfés néni hozzáállása árnyékolta kissé be, de azt a szomszédos csárda gyorsan feledtette velünk.

Összességében Magyarország vízitúrás gyöngyszemének nevezhetjük a Rábát.