Az UltraRába 200 nonstop kajakos-kenus teljesítménytúra, a kb. 215 km-es hosszával, a Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz különlegességével egy igazán komoly és nehéz teljesítménytúra és verseny. Fejben, lélekben, erőnlétben, állóképességben egyaránt komoly felkészülést igényel azoktól a kajakostól és kenusoktól, akik vállalják ezt a kihívást, szeretnék jobban megismerni magukat, feszegetni a saját határaikat, akik egyben eveznek le a Rába folyó magyar szakaszán.

Szabályok

 1. Az eseményen mindenki saját felelősségre indul.
 2. A résztevőnek megfelelő felszereléssel, evezéstechnikai, mentéstechnikai, elsősegélynyújtó ismeretekkel kell rendelkeznie.
 3. A résztvevőnek jól kell ismernie a Rába folyó magyar szakaszát.
 4. A résztvevőnek tisztában kell lennie saját képességeivel, a túra hosszával, nehézségeivel. Figyelem: a túra egy része éjszaka, sötétben zajlik.
 5. A túra közben pszichés, mentális, emésztési, izomzati, ízületi problémák adódhatnak. Ezeket a résztvevőknek önállóan kezelni kell.
 6. A túra teljes mértékben önellátó, esetleges kíséretről mindenkinek saját magának kell gondoskodni.
 7. A kötelező felszerelést a túra teljes időtartamán a résztvevőnek magánál kell tartani.
 8. A résztvevők szárazföldi kísérettel és anélkül is indulhatnak. (Aki nem hoz magának szárazföldi kísérőt, az vállalja ennek kényelmetlenségeit, nem terhelve az elfogadhatónál jobban más egységek segítőit.) A kísérőkkel bármelyik itinerben megadott helyen lehet találkozni.
 9. Az itinerben megadott szakaszegységek végén lévő ellenőrző pontoknál kötelező helyzetjelentést adni, az így kapott adatok alapján a túra állása online nyomon követhető, és biztonsági okból is szükséges. Ezt egy saját, böngészővel rendelkező mobiltelefonon keresztül kell megtenni, a szakaszok végén a megadott címen csak egy nyomógombot kell megnyomni a pont rögzítéséhez. Az ellenőrző pontok érvényesítése nélkül a teljesítés nem érvényes.
 10. A túra útvonala a Rába természetes medrében zajlik, és a hajók mozgatásához kizárólag a gátak átemelésénél vehető igénybe külső segítség, kanyarok átvágása tilos.
 11. A túra előtt és után a hajók szállítása és az utazás is önállóan történik.
 12. Nevezés kizárólag a regisztrációs időszakban. Helyszíni nevezés nincs.
 13. Sikeres teljesítő az, aki a szintidőn belül végighalad a teljes útvonalon és a szabályokat betartja. A szabályok be nem tartása esetén a próbálkozás sikertelen, és a hajóegység kizárásra kerül akkor is, ha szintidőn belül végigért. Óvásnak helye nincs. Ha a fenti szabályokat nem fogadod el, akkor ne nevezz és ne indulj!

Kötelező felszerelés

 1. A folyó jellegének megfelelő egy- vagy kétszemélyes kajak vagy kenu. (Igény esetén, kérésre más kézi erővel hajtott vízijármű kategória is indítható.)
 2. Mentőmellény, amit naplemente és napfelkelte között kötelező is viselni.
 3. Bekapcsolt és feltöltött telefon vízhatlan helyen tárolva.
 4. Hajónként 2 db feltöltött jó fényerejű lámpa, amit előzetesen fényerőre és időtartamra leteszteltél.
 5. Légzsák a kajakba vagy kenuba.
 6. Hajónként 1 dobókötél (vagy felúszó kötél, minimum 20 méter hosszúságban), 2 db karabiner, elsősegélycsomag (kötszerek, izolációs fólia), kacsaszalag, kés.
 7. Váltás száraz ruha, esőkabát.
 8. Elegendő mennyiségű élelmiszer és innivaló.

Szervező és részletek: Vidra Vízitúra – https://www.vidra-vizitura.hu/ultraraba/