Mundi Tamás, a Duna-ág Vízitúrák túravezetőjének saját készítésű beszámolója. Köszönjük!

A csapat: 25 diák (11-19 évesek) két tanárnő (+ 1 férj) 3 túravezető.

Napi rutin: egy túravezető viszi a kisbuszt, bevásárol, előkészül, vár a következő táborhelyen. Két túravezető viszi a csapatot. Érkezéskor táborállítás, főzés előkészítés, latrinaépítés, hajók+felszerelés elrendezése. Játék, pihenés, vacsora majd a nap kiértékelése (a sorrend változó) majd takarodó (nagyoknak engedményekkel).

Reggel ébresztő (nem katonás inkább békés), közös reggeli és úticsomag készítés, táborbontás, pakolás a buszba, latrinatemetés, ivóvíz mennyiség ellenőrzés (a kicsik miatt). Vízre szállás előtt a tegnap elfelejtett dicsérő szavak pótlása a jó-ügyes dolgokért…..

Vízre szállás

  1. nap: Találkozó késő délelőtt (mivel alaposan késik a csapattal a busz). Vízre szállás Medina településen (meglepetés !!! a múlt heti bejáráshoz képest alig van víz. Mint kiderült közben rendkívüli munkálatok miatt leengedtek a Sióból egy métert és ez lehúzta a Sárvizet is. Itt még nem tudtuk, hogy ki tudunk-e evezni a Sióba vagy sarazunk…..)

Ereszkedés a Sárvíz folyón- Sió csatorna, (14. km)(közben bedőlt fa, döglött őz, kagylóvágás kötözés) Sióagárd táborozás. A torkolat háromszögében szuper táborhely + a vízügy beengedett a telepükön lévő vizesblokkba minket. Köszönet és hála.

Vacsi: rizseshús. Majd reggelig egy macskabagoly család vinnyogása a fán….

  1. nap: Sióagárd- Keselyűs hajózsilip (20. km) Nehézkes indulás, naaa, még egy utolsó pancsolás, „megmégegylécci. Jó legyen, (minden kezdet nehéz, de legalább kiszakadtunk otthonról). Az útvonal mesés, érinti a gemenci erdőt hihetetlen madárvilág (vagy szerencsénk volt) Útközben pancsi, közben egy mentés (valaki elfelejtett levegőt venni, kicsit kába. Ja, eddig nem volt rajta a sapka… csak 1000 fok van). Ilyen melegben fárasztó lett ez a húszas, a víz is áll. Klassz táborhely és 1 db. wc (kinti de fajansz) pont elég. Tűzrakó, nincs de üstházat adtak kölcsön. Szuper. (pancsi a zsilip környékén tilos, ma foci lesz. Nem lett. Szúnyog az lett. Vacsi hagymás bab. Kicsit sok lett. Korai takarodó.
  1. nap: Keselyűs hajózsilip- Duna- Vén Duna torkolat. (20. km) Reggelre a nagyok megették, mégsem lett sok, itt nincs olyan… Nehézkes hosszadalmas vízre szállás (vacak a part kicsi a hely, meredek. A vízen már minden rendben. „Mikorpancsizunkmááár stb. meleg van. Kihajózunk a Dunára. Csönd van. Még meg kell szokniuk, kicsit nagy. Már értékelik: „patakból” csatornába csatornából folyóba (haladj a vízzel). A táborhely nem jó az összes szúnyog kikelt. A napon is esznek. Lejjebb kell menni. A torkolatnál, táborozunk a szabadstrand közelében.Vacsi paprikáskrumpli debrecenivel. Vacsi után wc készítés, utána strand, ha már itt van.
  1. nap: Vén Duna – Baja (14. km) Felfelé indulunk a Vén Dunán, majd felfelé a Nagy Dunán egy szuper homokpadon töltjük a napot, majd lecsorgunk Bajára.Szállás Petőfi sziget cserkész vízitelep. Szívesen látnak, álom hely. Wc, zuhany, kerítés, árnyék. Városnézés-csavargás, Pizza-sör, fagyi. Este tábori pólóbatikolás-festés stb. helyett, megint csavargás.
  1. nap: Baja- Dunafalva. (21. km) Reggel ébresztő sincs magától kel mindenki. Közös reggeli és úti csomag készítés, mindez magától működik. Mindenki teszi a dolgát sátrat bont-szárít, autóba pakol már-már tökéletes, de kiderül senki nem töltötte fel az ivóvíz készletet, pedig este vadkemping és főzés 100 l víz azért az fontos. Pótoljuk még időben. Asszem aludnom is kellene…A Sugó parton még strandolunk, fagyizunk, majd újra Nagy Duna. Szép itt a Duna. Más mint otthon. A kádár sziget csuda egy hely, megismerem pedig gyerek koromban jártam itt. Kár, hogy parti kísérettel túrázunk itt letelepedhetnénk… Szél kerekedik muszáj indulnunk. Igyekszünk hátha megússzuk. Nem úgy tűnik. Gyors kikötés, sátorlapokat feszítünk alá pakolunk. A nagyok segítenek mindenben, ők már láttak ilyet. Onnan állítanak sátrat, ott készülünk elő a főzéshez. Szemereg mikor főzni kezdünk. Pörkölt lesz, kevesebb vizet kell használni… Mire elkészül a vihar is elvonul, csak a széle csípett meg szerencsére. Vacsi :pörkölt tésztával + csemi ubi.  Utána sörözni indulunk a nagyokkal 18 + (a kisebbek a nagyokéból isznak észre sem vettem…) A végén majdnem egy lagziba is eljutunk. Szerencsére mégsem.
  1. nap : Dunafalva pihenő-strandoló nap. Este búcsú tábortűz, szalonnasütés, majd kolbász, majd kenyér, majd ropi. Aztán pólófestés. Kicsit mélabús mindenki. Holnap vége? Igen, de csak holnap. Nem ma.
  1. nap: Dunafalva- Mohács (12.km) Nyugodt készülődés, reggeli után van aki nem is mosogat. Majd otthon (persze Anya)….. Olajozottan megy az egész. Mint valami gépezet, de mégis emberi. Utolsó vízre szállás, utolsó zátony, pancsi, utolsó csomag keksz, mintha nyirkos lenne, (pedig vizes). De finom. Otthon nincs ilyen.

Érkezés Mohácsra a Sokáci révhez. Árad a víz, erős a sodrás, de minden flottul megy. Elégedett vagyok velük. Ők is magukkal. A lányom és a fiam a másik két túravezető. Velük is elégedett vagyok (sőt büszke rájuk). Ők fáradtak. Én is. Pedig még nincs vége. Néhány szülő is eljött a busszal. Persze ez megzavarja a gyerekeket. De még figyelnek. Na, akkor mutassuk meg hogyan megy ez. Pillanatok alatt kipakolnak, hajók a futón, csomagok a busz utánfutóba bestokizva. Látom a sofőrt, csak pislog.

Na, ez is egy elismerés. Búcsúfotó, búcsú ölelés-kézfogás helyett, búcsú pacsi (bár inkább tenyérérintés) én szeretem nekik talán ciki. De beleállnak. Integetés a busznak. Aztán hajókötözés a „kollégákkal”. Ja, már megoldották. Ilyenek. Akkor gyerünk még 270 Km. Tuti kell egy kávé.