Szálka település a szekszárdi dombvidék déli részén helyezkedik el, erdő- völgyes vidéken. Itt található a szálkai víztározó, mely nem csak horgász, de vízitúrás szemmel is érdekes egy-két napos pihenés célpont lehet. Erről olvashattok egy kis összefoglalót.

Írta: Raskoványi Gyula – SZJVE, Fotók: Malecz Ferenc

Kis hazánkban a vízitúrázok elsődleges elképzelésében nagy vízhozamú vagy időlegesen gazdag vízmennyiséggel rendelkező vízfolyások élnek. Esetleg még néhány ismert tó.De találkozhatunk kicsi, bájos és eldugott helyeken lévő vizekkel is.

A szálkai víztározó

A település az elmúlt évszázadok alatt viszontagságos múltat élt meg, lakossága változó létszámú és összetételű volt.A társadalmi-gazdasági változások következtében hol elvándorlás, hol betelepítés, betelepülés volt a jellemző.Ennek nyomai mai napig is észrevehetők.Ma talán azt mondhatjuk, hogy üdülőfaluvá vált. A közelben olyan látnivalók vannak, mint a Mausz kápolna, szerb ortodox kolostor.De a településen számos sváb építésű, ma már ritkaságnak számító ház is található. A település a szekszárdi hegyvonulat déli részén található, ahol már lankás dombokká válik a felszín.

Megközelíthető az M6-os, 6-os és 56-os utak felől, Szekszárdtól, Bonyhádtól 12 km-re.

A szállás és egyéb szolgáltatások kiváló lehetőségeket nyújtanak

A víztározó a településtől kicsit délre található, strand-kemping kombinációban. A kettő egymástól elválaszthatatlan, együtt létezik. A tó két részből áll, a településhez közelebbi kicsi a horgászoké, a nagyobb vízfelület a strand-kemping és túrázók területe.Jellemzője a gondos ápolás és a vendégek megfelelő kiszolgálása.

Saját fotó - terasz

A kemping árai barátiak, a recepcióban található a „kocsma hivatal”, kulturált természetesen. Mellette egyszerű ételekkel- hamburger, lángos, hot-dog – szolgáló büfé.

Sátrazásra kiváló terület van, árnyékos és napos egyaránt. Hideg-melegvizes mosdó, állandóan tiszta.Van lehetőség kisebb vízi eszközök bérlésére is.

Vízitúra

A nagyobb vízfelület alkalmas evezésre, kajakkal, kenuval egyaránt.A tó észak-déli fekvése miatt az uralkodó szélirány is ez. A kelet- nyugati szeleket a környező dombok tompítják.Mivel a tó néhány km. hosszú, partközelben evezve 50-70 perc alatt körbejárható. Naponta többször, közben a teraszon a csodálatos panorámára tekintve legurgatható egy hideg sör. A vízmélység a strand előtt 0,6 m-től kb. 2 m-ig változik, de jellemző az alacsony vízmagasság. A „nagy tavon” nem kell tartani a horgászveszélytől.

Természetesen belefér egy környékbeli kirándulás, Szekszárd megtekintése vagy néhány környező település felkeresése. A faluban található élelmiszerboltban a feledékenyek még bevásárolhatnak vagy Szekszárdra bemennek különböző üzletláncok egységeibe.

Ez a figyelemfelhívás arra szolgált, hogy vegyük észre a „kis lehetőségeket” is, melyek nagyon is figyelemreméltók.