Körtúra útvonalak a Tisza-tavon, a tiszaderzsi Kárász Kikötőből indítva. A leírásokat készítette Szép Krisztián (www.csonakturatiszato.hu) túravezető. Az útvonalak kényelmesen, egy nap alatt teljesíthetőek, körtúra formában.

A tiszaderzsi Kárász kikötőt övező ártér, egy igazi vadvízi paradicsom.Ez a páratlan természeti szépséggel megáldott vízi táj rendkívül gazdag madárvilágnak adott otthont. Szinte mindig láthatunk bakcsót, szürke gémet, vörös gémet, küszvágó csért és fattyúszerkő kolóniákat. Ezüst és danka sirályok ricsajának hangját viszi a víz, amelytől érezni, hogy él ez a vízi világ. Tőkés récék, halászó kormoránok és hattyú családok mindennapi életébe nyerhetünk bepillantást, ha vízre szállunk itt. 

Vízitúra útvonalak


Sarudi-rét, Élményfalu felé 

Ha szemben a kikötő hajózó kijáratán evezünk ki az élő Tiszára, jobbra tartva „srégan” haladjunk át a Tiszán, majd kb.350 méter megtétele után találjuk az un: sarudi-átvágást. Ez a hajózó csatorna a sarudi-rétre vezet. Innen a sarudi Élményfalu pontosan 5 km-re szemben található. Itt teljesen nyílt álló vizet találtok, tehát a szél viszonyokra, előre jelzésekre nagyon oda kell figyelni. Pontosan a kijárattal szemben található a sarudi kikötőnél lévő viharjelző, melyet ajánlatos figyelni mielőtt útnak indulunk. A  vízmélység 100-170 cm közötti. Az 5 km-es táv a szél viszonyoktól függően, kb. 1,5 órás evezés. A Sarudi élményfaluban minden megtalálható ami egy vízitúrás táborozáshoz szükséges.

Élményfalu vízi játszótér
Sarudi-rét

Tiszanána -dinnyéshát felé

Amennyiben a kikötőtől a kubikon balra indulunk el, 2 km után a kubik véget ér és a Tiszára jutunk ki, ahonnan további 2 km után lefelé tartva elérjük a Kis Tisza torkolatot, ahol a Kis-Tisza az élő Tiszába torkollik. Innen már 1 km a jobb parton lévő Tiszanána-dinnyésháti strand-kemping és kikötő. A túra szakaszon  folyásiránnyal lefelé haladunk, könnyű 1,5 órás evezéssel érjük el a célállomást.  Ez egy szintén ideális vízitúrás tábor, pihenő. A gát túloldalán a fák között kapunk sátorhelyet, van vizesblokk, wc, és büfék is. A tiszederzsi Kárász kikötőtől 5 km -re található a dinnyésháti strand és kikötő, mindkettő külön védett öbölben. A strand sekély vizű, homokos, igazi ideális frissítő hely a túrák közben. 
https://dinnyeshat.hu/

Tiszanána -dinnyésháti kikötőből indulva szemben a bal parton az abádszalóki 4. számú öblítő csatornán az abádszalóki Bere-felső Holt-Tiszán keresztül az abádi-medencébe jutunk. Vadregényes csatornák és nádszigetek tagolják ezt a csodás vízi világot. Ajánlom nektek az alábbi három útvonalat: 

1.) Evezzetek át a táblával jelzett  4. számú öblítő csatornán a Bere-felső Holt Tiszán, keresztül az öblítő zsilipjén, majd balra vegyétek az irányt és a bal oldalon látható fasort, gátkoronát követve evezzetek át Abádszalókra az abádi kikötőbe. Itt szintén van büfé, faház, lakókocsi, és sátrazási lehetőség is. A túra táv 4,6 km., kb 1,5 órás evezés. Vissza ugyanennyi, össztáv majdnem 10 km, csalóka..úgyhogy pihenőkkel együtt 4,5-5 órás túra is lehet.

4. számű öblítő bejárata

2.) Tiszanána-dinnyésháttól a másik lehetőség ha a Tiszán folyással lefelé indulunk el, és átevezve a bal part mentén haladunk. Itt nyáron a horgász és sport hajó forgalom miatti hullámkeltésre vigyázzunk. A Tisza sodrása itt a duzzasztott ágon a nyári szezonban elhanyagolható, amennyiben nincs jelentősebb áradás. Dinnyésháttól pontosan 2 km-re található a 407 fkm. tábla mellett a 2. számú öblítő csatorna. A csatorna egy keskeny vadregényes kis vízi ösvény, amely az abádi medencébe visz bennünket. Ha át akarunk evezni Abádszalókra akkor innen még 3,5 km nyílt vízi táv vár ránk. A szélviszonyokra szintén figyeljünk itt, mert a tavat átevezni csak csendes időben lehet. Az abádszalóki szabadstrand csúszdáját célozzuk meg, és mellette lévő homokos partszakaszon tudjuk partra vinni a hajókat. Abádszalókig a túra táv összesen 5,8 km. Az abádszalóki Füzes Kempingben, a gát túloldalán a sátrazáshoz minden adott, de faházak apartmanok is rendelkezésre állnak, ugyanígy bent a városban is.

2. számű öblítő

 
3.) Egy nagyobb körtúra, vagy egész napos túra is tehető az alábbiak szerint: Tiszanána-dinnyésháttól a Tiszán lefelé, majd a   2. számú öblítőn át az abádi medencében balra vesszük az irányt és az úgy nevezett Telekháti-sziget mellett elhaladva keleti irányba a 4. számú öblítő csatorna kivezető részébe jutunk, eddigi táv 5,7 km. Innen a 4. számú öblítő csatornát követve balra haladunk a táblával jelzett csatorna járatokon, amely során a 4-es öblítő zsilipjén keresztül az élő Tiszára jutunk ki, ahonnal folyással lefelé 400 méter után visszatérünk a túloldali bázisunkra a Tiszanána-dinnyésháti kikötőbe. A túra táv összesen 8,5 km. Útközben üres horgász helyeken pihenhetünk. Egy egész napos túrát tehetünk több pihenővel, dinnyésháti strandolással ha ezt a kört a tiszaderzsi Kárász Kikötőből indítjuk és az élő Tiszán és a tiszaderzsi kubik gazdag madárvilágán keresztül evezünk vissza a Kárász kikötőbe. A túra táv így 18 km. 

4. számű öblítő közelebbről

Kisköre felé

A vízen Dinnyésháttól 5 km-re, a tiszaderzsi Kárász kikötőtől pedig 9,5km-re található a Köre Kikötő, a kiskörei szabadstrand. Innen 500 méter a kiskörei vízlépcső, ahol hajóval, csónakkal vagy evezőssel is át zsilipelhetünk az alvizre. 
https://korekikoto.hu/

Aranyosi- sziget A szigetet a tiszaderzsi Kárász kikötőből, vagy a tiszaszőlősi kikötőből érhetjük el legközelebb. A Kárász kikötőből az élő Tiszán folyással felfelé kell eveznünk végig a szigetig, amit mi persze még gyenge folyásnál sem szeretünk, ezért mondunk egy jobb lehetőséget. A Kárász kikötővel szemben az élő Tiszán a túloldalon található sarudi átvágáson evezünk át a sarudi-rétre. Majd innen jobbra haladva az 5. számú öblítő csatornához, ami 4,3 km távolság, ..viszont ismét nyílt víz, ezért szélcsendes, vagy mérsékelt légmozgásos  időben válasszuk ezt a lehetőséget. Az 5. számú öblítő csatorna a sarudi -rétet öblíti , és egyenesen az Aranyosi-szigethez visz bennünket. A szigetet meg is kerülhetjük, az 2, 8 km-es kör.

A sziget úgy jött létre hogy a Tisza szabályozásakor egy nagyobb kanyar ágat vágtak át itt, melynek az egyenes vágott ága, az új meder néven ismert. 

A sziget után 100 méterrel be evezhettek a tiszaszőllősi tározó kubikjába, amelybe egy keskeny gyékény közötti átjárón jutunk be. A szigettől a Tiszán lefelé evezve jutunk vissza a tiszaderzsi kikötőbe. A túrakör 11,5 km. Útközben tiszai horgászhelyeken is pihenhettek.

 
Óhalász felé

A tündérrózsás óhalászi holtág kihagyhatatlan ha evezővel szeled a Tisza-tavat. Ez a páratlanul szép holtág fokozottan védett természeti környezetben található, ezért kérünk hogy Te is vigyázz a védett tündérrózsákra, növényekre. Egy napos túra keretében érdemes ezen a részen egy élményekkel gazdag evezős túrát tenni. A mi csapatunk a tiszaderzsi Kárász kikötőből indítja ezt a túrát alaphelyzetben, és innen a sarudi-réten át átevezünk a Kozma-foki átvágáson, ahol jobbra vesszük az irányt. Meglátogatjuk az óhalászi szigetet, az ott lévő kilátót, és a poroszlói medencébe most épülő új kilátó tornyot is. Innen a 6. számú öblítőn és a Szilas foki átjárón evezünk tovább, majd az élő Tiszán a Katamarán kikötőbe töltjük a pihenőt, és ebédet. A Katamarán kikötőben szintén van büfé, vizes blokk. A sólyánál a hajókat ki lehet venni. A kikötő vendégházat, faházat, lakókocsikat is ad ki, valamint sátorhelyet is biztosít, ha esetleg itt akarnátok táborozni. 
https://sporthorgasz.eu/portfolio-posts/katamaran-kikoto/

Utunk innen már az élő Tiszán folytatódik, ahol folyással lefelé evezve jutunk vissza kiindulási helyünkre a Kárász kikötőbe. A túra táv 24km., ezért egész napos túrára számítsatok. 

Óhalászi látkép
Óhalászi bejáró
Kilátó a szigeten
vizimadarak
az átnézeti térképet Kóbor István (Tiszaderzs) készítette