Íme a hivatalos beszámoló a X. Vízitúra bajnokság tiszafüredi fordulójáról.

X. Vízitúra Bajnokság 3. forduló, Tiszafüred

 

2011. június 18-án került megrendezésre Tiszafüreden a X. Vízitúra Bajnokság 3. fordulója.

Nagy izgalommal várták a szervezők és a versenyzők is ezt a napot, hiszen Tiszafüred vízisport történelmében ebben a szakágban nem rendeztek még versenyt. Számtalan síkvízi kajak-kenu verseny és sárkányhajó regatta lebonyolítása után 2010-ben kapott először felkérést a Tisza Balneum Tiszafüredi Kajak-Kenu SE. a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől, hogy helyszínként csatlakozzon a túrázók nagy családjához. A tavalyi évben a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt csak néhányan vállalták a vízre szállást, ezért a futam nem számított bele a sorozatba hivatalosan.

Idén az égiek kegyesek voltak a versenyzőkhöz, talán túlságosan is, hiszen fülledt melegben, de legalább vihar nélkül adhattak számot felkészültségükről. A regisztráció során kiderült, hogy szerencsére a helyszínen nevezők száma még egyszer annyi volt, mint akik előzetesen leadták nevezésüket, így 43 hajóegység több mint 90 fővel vágott neki a versenynek.

A tiszafüredi Holt-Tisza szabad strandja mellett található kis öbölből rajtolt a mezőny, és csillagtúra szerűen teljesítette a versenykiírásban 32 km-ként tervezett, a valóságban közel 40 kilométert kitevő távot. Az indulás érdekessége az volt, hogy a kajakosok és kenusok 5 perc időkülönbséggel indultak, és nem a vízről, hanem a maratoni versenyek világában bevett módon a partról vízre téve hajóikat kellett megkezdeniük a versenyt.  A regisztrációnál megkapott térkép alapján 4 ellenőrző pontot kellett érinteniük, majd minden pont elhagyása után a rajt/cél vonalhoz kellet visszatérniük.  A negyedik ellenőrző pont elhagyása után végül a célba érés következett. A már említett térképre igen nagy szüksége volt a versenyzőknek, hiszen az Európában is egyedülálló vízfelületen helyismeret nélkül az első pár száz méter után eltévedhettek volna. A táv során érintették a Holt-Tiszát, a Tisza folyót, a Tisza-tó különböző morotváit, mindezt többek között egy, az erdőben kanyargó szűk csatornácskán keresztül, ahol két hajó csak jóindulattal fér el egymás mellett.

Az időeredményeket összegezve megállapíthatjuk, hogy 3 és fél órára volt szüksége a leggyorsabb és 6 és fél óra a legkésőbb célba érő egységnek ahhoz, hogy teljesítse a rendkívül változatos, ugyanakkor embert próbáló pályát.

Elismerés és tisztelet illeti azokat a sportembereket, akik versenyzőként részesei voltak ennek a megmérettetésnek, közülük szubjektív módon kiemelnénk Dúl Ádámot aki FK-1 para kategóriában több mint 6 órát evezett úgy, hogy eszébe sem jutott feladni a versenyt, valamint a Petch Petra-Süvegh Zsófia párost, akik MK-2 kategóriában mutatták meg, hogy két kislány is lehet felnőtteket megszégyenítően kitartó.

Szervezőként kijelenthetjük, hogy a rendezvény elérte a célját, hiszen sikerült megmutatnunk a Tisza-tó csodálatos világából egy kis ízelítőt. A túra verseny sorozatban rendezőként debütálva sok értékes tapasztalatot szereztünk mi is, amiket a jövőben hasznosítunk annak érdekében, hogy állandó és szívesen látogatott állomása legyünk a Túra Bajnokságnak.

Tisza Balneum Tiszafüredi Kajak-Kenu SE