(legalább) MSZ EN ISO 12402-4 (100 N felhajtóerejű), a testsúlynak megfelelő sértetlen mellény az elfogadható!

Meg kell különböztetni mentő és úszást segítő mellényt. Az interneten számtalan cikk foglalkozik ezzel a témával (egy nagyon jó:  https://www.kapitanyhajosiskola.hu/mentomelleny-kishajokra/), nagyon nem mélyednénk el a technikai specifikációkban, egy dolog fontos:

A hatóság jelenleg a (legalább) MSZ EN ISO 12402-4 (100 N felhajtóerejű) szabvánnyal rendelkező mellényt fogadja el mentőmellénynek a hazai vizeken, kézi hajtású eszközök esetén. Azok a mellények, melyekben nincs ilyen, vagy más jelölés van a hatóság számára NEM elfogadhatóak, ezért figyelmeztethetnek, vagy büntethetnek egyaránt. A másik fontos tényező: a méret. Egy 90 kg-os felnőtt számára nem megfelelő a gyermek mellény, akkor sem, ha nincs rajta, csak a vízi járműben van, mint kötelező felszerelés.

Számtalan egyéb sport, úszás segítő, régi szabvánnyal rendelkező termék van (utóbbi nyilván a használt) piacon, ha felelős vízen járók, főleg felelős szolgáltatók vagyunk, akkor kizárólag a fenti szabványnak megfelelő mellényt vásároljunk és adjunk a hajóban ülők számára.