A Kisbodakról induló Szigetköz-Csallóköz körtúra a legváltozatosabb vízitúra útvonalak egyike, mely egy nap alatt még kényelmesen bejárható és körtúra jellege miatt sem szállításról sem másik szállásról nem kell gondoskodnunk. A kisbodaki ágvégnél át kell emeljük vízitúrás eszközeinket, azért, hogy az Öreg-Dunára kievezve elindulhassunk a Csallóköz legközelebbi bejáratához a „bodaki kapuhoz”, mely a dunaremetei kompkikötővel szemben található. A túra nem kifejezetten kezdőbarát, az átemelések nehézsége miatt gyakorlottabb túrázóknak ajánlott. Figyelem: a túra egy része Szlovákiában zajlik, az ottani aktuális szabályokkal tisztában kell lenni!

Röviden a túráról:
Túratáv
: kb. 20 km.
Időtartam: 5-6 óra
Nehézségi fokozat: nehéz
Veszélyes pontok: átemelések (7 db), Öreg-Dunán sarkantyúk (1832, 1828 fkm)
Pihenőhely: átemeléseknél
Átemelés: 7
Vendéglátóhely: Nagybodakon
Használható vízijárművek: kajak, kenu
Túravezetés erősen ajánlott!

Figyelem: Szlovákiába vezet a túra, iratok és Euró nélkül ne induljunk el.

Indulás a kisbodaki kikötőből

A kisbodaki kikötőből való indulás után célozzuk meg a kisbodaki ágvégzárást. A kikötőtől balra indulunk, majd a széles ágon (Televényi-Duna) jobbra fordulva kb 400 méter az ágvégzárás.

1szemben a bodaki ágvég, piros nyíl mutatja az egyik lehetséges átemelési pontot.

bodaki ágvég betonozott allja a lezúduló vízzel. Óvatosan, csúszik

kis ösvényen lejutunk a bodaki ágvég aljára, ahol egy kis tavon keresztül vezet ki az utunk az Öreg-Dunára.

Szemben a kisbodaki ágvégzárás, (fent, balra, piros nyíl) mutatja az egyik lehetséges átemelési pontot. A kisbodaki ágvégzárás betonozott medre, a lezúduló vízzel. Óvatosan, csúszik. Lecsúszni rajta igencsak veszélyes. Egy kis ösvényen balra fordulva lejutunk a zárás alvizére, ahonnan egy kis tavon keresztül vezet ki az utunk az Öreg-Dunára.

Egy kis ágacska vezet ki az Öreg-Dunára. Figyelem: magas víznél nehéz benne manőverezni az éles kanyarok és a bedőlt fák miatt!

Komp épülete Dunaremeténél

Egy keskeny ág vezet ki az Öreg-Dunára (fenti, bal szélső kép). Figyelem: magas víznél nehéz benne manőverezni az éles kanyarok és a bedőlt fák miatt! Az Öreg-Dunára kiérve völgymenetbe (tehát jobbra) fordulunk és indulunk a Bodaki-kapu felé. A jobb parton, kb. 2 folyamkilométer megtétele után feltűnik a dunaremetei kompkikötő épülete. Itt már elkezdhetünk a bal partra átevezni. Érdemes odafigyelni, a Duna itt meglehetősen sebesen folyik. A Bodaki-kapu bejárata pontosan a kompkikötővel szemben található!

Bodaki-kapu bejárata a vízről nézve

Description

Csallóközi vízreszállás

A remetei kompkikötővel szemben, folyásirányhoz képest balra kanyarodunk a Bodaki-kapu bejáratánál (fenti, bal szélső kép). Egy kis öbölbe érkezünk, és visszafordulva a Dunával párhuzamosan evezünk kb. 100 métert, ahol a hajókat partra kell emelnünk. Kb. 150 métert kell sétálni a csallóközi ágrendszerig a parton, sajnos hajókkal a kezünkben. Az átemelés útvonala kényelmes, kikötni könnyű. Ha pihenni, hűsölni szeretnénk, ez egy alkalmas hely erre.

FIGYELEM: ez már Szlovákia. Érdemes tájékozódni a vízterület szabályairól, a kikötési helyekre vonatkozó információkról, engedélyekről

A nyíllal jelölt kis ágon jobbra tartva elhagyjuk a vízreszállóhelyet…

…majd balra fordulva elindulunk Nagybodak felé

Description

A csallóközi ágrendszer zegzugos vizein az első elágazásunkhoz érkezve a nyíl után tartsunk jobbra (felső, bal szélső kép), majd utána rögtön balra egy széles ágba érkezünk, mely egyenesen Nagybodak település felé viszi az utunkat. Egy idő után, ha szorgalmasan tekintgetünk jobbra, megpillanthatjuk a település úszóházait.

Nagybodaki úszóházak, nyaralók a jobb parton

Description

az átemelés után jobbra tartsunk

Evezzünk az úszóházak felé,majd felfelé, úgy, hogy a part az úszóházak a jobb oldalunkon legyenek. (a felső, bal szélső képen látható) Nemsokára átemeléshez érkezünk, amely a település első átemelése is egyben. A terméskövekkel vigyázni kell! Régen üzemelt itt egy kocsma, mely mostanában (2021) zárva van…Az átemelés után tartsunk jobbra és a település mellett fekvő keskeny galériaerdővel és a fák miatt nem látható árvízvédelmi töltéssel párhuzamosan haladjunk az első kényelmes pihenő és kikötőhelyünkig, ahonnan a Nagybodak település boltja és kocsmái is könnyen elérhetőek.

Description

a vízijárműveket szép rendezetten hagyjuk a parton

Kényelmes kikötőhely a nyíllal jelölt ponton (fent, bal oldali kép). A kenukat mindenképpen kössük ki egy fához vagy teljesen emeljük ki a partra, mindenképpen úgy, hogy ha más csapat vagy horgászcsónak érkezik, az is elférjen.

Irány a falu.

Description

Description

Description

Description

A part menti galériaerdőt elhagyva a töltés tövébenbalra fordulunk majd jobbra, át a töltésen az út egyenesen a helyi sportpályához és a mellette található ABC-hez illetve kocsmához vezet. Szlovákiában vagyunk, így Euró legyen a zsebünkben. A sport-kocsma közel van a vízhez, kényelmes, nagy szabadtéri szaletlivel rendelkezik. Tökéletes hely egy jó pihenéshez!

Tovább a vízen

Description

Description

Description

A pihenő után a vízen tovább haladva egy kis szigetet pillantunk meg (fent, bal oldali kép, piros nyíl) ahol balra fordulunk és elérkezünk második csallóközi betonzárásunkhoz! Kifejezetten figyeljünk arra, hogy a víz sodrása itt igen erős, átemelés után a zárás alatt átfolyó víz könnyen elkapja és felboríthatja a hajóinkat!

Az átemelés után jobbra tartunk a széles Sülyi-ágon (lent, bal oldali kép), tovább hegymenetben. A folyó kiszélesedik, jobb partján folytatódnak a nagybodaki nyaralók.

Description

Description

Rövidesen kis szigetcsoporthoz érünk, amely végén ismét egy nagy és széles betonzárással találjuk szemben magunkat. Mivel a záráson átzúduló víz erősen nyomná a hajót egy közeli kis szigetnek, úgy tudunk biztonságosan haladni, hogy a szigeteket balról kerüljük meg.

Kis szigetcsoport, tartsunk balra

átemelés

átemelés

Széles, betonozott, terméskövezett átemeléshez érkeztünk. Mielőtt továbbmennénk, érdemes lesétálni a Sülyi-tóhoz.

Irány a sülyi kapu, a nagy átemelés

Az átemelés után egyenesen haladunk a Sülyi-kapuhoz, ahol visszaemelünk az Öreg-Dunára egy hosszú és fárasztó átemeléssel.

Ez az átemelés nem tartozik a kedvenceink közé, ám ezen az útvonalon itt érjük el legkönnyebben az Öreg-Dunát. Van ennél kényelmesebb átemelési lehetőség is, ám az rövidíti az útvonalat…

Description

Description

Description

Az átemelés. Sajnos rendkívül hosszú és nagyon nehéz terepen keresztül kell a kenukat átvinni az Öreg-Dunához. A mellékelt képeken barátságosnak tűnik a terep, azonban készüljünk fel arra, hogy igazi csapatmunkával tudjuk csak a hajókat átjuttatni az Öreg-Duna partjára, ahonnan már csak lefelé kell „csorogni” a kisbodaki ágvégig. Különösen igaz ez abban az esetben, ha az aljnövényzet megerősödik.

Denkpáli hallépcső és megcsapolómű

A sikeres átemelés és vízreszállás után jobbra láthatjuk messziről a Denkpáli hallépcső és megcsapolómű alvizét. Amennyiben nem szeretnénk, vagy valamilyen okból kifolyólag nem tudunk visszaevezni Kisbodakig, akkor ez egy jó „kimenekítő pont”. A kis öböl jobb partján – messze a hullámoktól – kényelmesen ki tudunk kötni! A hely autóval könnyen megközelíthető!

Amennyiben úgy döntünk, hogy visszaevezünk, figyeljünk a térképen piros háromszöggel jelölt pontoknál, hogy a jobb partról benyúló terelőműveket messze kerüljük.

Kb 4 km evezés után, a kisbodaki kijáratnál (ami most bejárat lesz) már jól hallható a kisbodaki ágvégzárás hangja, ezt még szürkületben sem tudjuk eltéveszteni. Visszaemelés után már az utunk ismerős hazafelé Kisbodakra. Jól fog esni a pihenés, az garantált!

Vizet, csokit, térképet, feltöltött mobiltelefont vigyetek, ám ha tehetitek, keressetek egy terepet jól ismerő túravezetőt!