Egyre többen választják nyaralásként és kirándulásként célnak a vizet és partját, legyen szó strandolásról, horgászatról, vízparti bulizásról vagy a vízitúrázás bármely formájáról. A víz, mint természeti közeg vonzó az emberek számára, jó hatással van a lélekre és a testre egyaránt. Ez a rövid összefoglaló olyan ökölszabályokat tartalmaz, melyek betartásával kényelmesebb és biztonságosabb lehet a vízitúrád

Ezzel (szerencsére) nem arányosan növekedik azon sajnálatos esetek száma, amikor a víz áldozatokat szed, akár fürdés, vízbe ugrás, horgászat, vagy – legritkább esetben – vízitúrázás közben. Ha a véletlen szerencsétlenségek, betegségből adódó esetek nem is, de a balesetek jó része megelőzhető felelős hozzáállással, odafigyeléssel és józan gondolkodással. Azért, hogy a vízitúrázás kellemes és félelem mentes élmény lehessen, segítünk néhány ökölszabállyal, melyeket bárki  felhasználhat a vízparti kikapcsolódásának megtervezéséhez.

Ne válassz vízi vagy vízparti programot, ha bárki a csapatból, családból fél a víztől – beleértve persze saját magadat! 

Ez egy természetes emberi tulajdonság, legyőzhető, de nem a nyaraláson kell elkezdeni. Legyen az a cél, hogy mindenki érezze jól magát!

Úszni és kenuzni vagy kajakozni, evezni tudni kell.

Ha Te nem tudsz, sosem próbáltad még és nincs lehetőséged rá, hogy a kikapcsolódás előtt gyakorolj, NE válaszd ezt a programot vagy válassz olyan szervezett eseményt, ahol a teljesen kezdők számára megfelelő oktatást is tartanak és a programot is hozzáigazítják ehhez. Tudnod kell, hogy emberi erővel hajtott eszközt bárki bérelhet, valószínűleg senki sem fogja leellenőrizni, hogy tudsz-e bánni az adott vízi közlekedési eszközzel. Kezdőként semmiképpen se bízd el magad!

A vízparti tartózkodás során érhetnek olyan külső hatások, melyekre nem vagy felkészülve.

A túlzott napsütés, eső, szúnyogok és egyéb kellemetlen bogarak, sár és “kosz” sok ember ingerküszöbét meghaladják. Ha tudod magadról, hogy nehezen léped át a komfortzónád határait, a vízitúra nem a Te barátod.


…ha mégis mentek, készüljetek fel és kezdjétek kényelmesen

Mindig kérj tanácsot, olvass utána és készülj fel a célterületből! Akkor is, ha gyakorlott túrázónak tartod magad. Jó információforrás egy helyi szolgáltató, kajak-kenu, evezős klub, vízitúrázó egyesület. Mondd el, hogy mi célból mész, hányan mentek, milyen a csoport összetétele (főleg hogy hány gyermek van), mekkora túrákat, milyen programokat szeretnétek. Nem minden vízterület lehet alkalmas egy-egy túratervhez.

Folyók esetében fontos lehet a vízállás is. Néhány folyó magas,míg más folyók alacsony vízállás esetén lehetnek veszélyesebbek, nehezebben járhatóak. Árvíz esetén tilos vízitúrázni. Infók: https://www.hydroinfo.hu/hidinfo.html

Vízitúra esetén legyen veletek olyan túrakísérő, akinek kiemelkedő helyismerete, tökéletes hajókezelési tudása van, jól ismeri nem csak a vizet hanem a partot és a tágabb környezetet is. így lesz élmény a túrázás, mert nyugodt lehetsz és hasznos helyi információkkal is gazdagodhat a társaság.

Több napos túra esetén, amennyiben vinni kell a csomagokat, tegyétek ezt kísérőautóban. A szabadság érzését ronthatja, hiszen nem köthettek ki, csak olyan helyen, ahová az autó is el tud jönni ám nagy biztonságot ad egy szárazföldi kísérő!

…a vízen

 • Mindig hallgass a túrakísérőre, tapasztaltabbra és a hajód kormányosára!
 • Legyen rajtad mentőmellény, védd magad a túlzott napsütéstől, hidegtől és ha kell, az esőtől!
 • Minden hajóban legyen benne a kötelező felszerelés és egy napi csomag (váltóruha, gyógyszerek, víz, szendvics, csoki): 5 méter kötél, elemlámpa, szivacs vagy valamilyen vízmerő és persze a mentőmellény!
 • Hajózóúton csak kellő ideig és nagy odafigyeléssel haladjatok. A piros bólya a jobb, a zöld bólya a bal oldalt jelöli (folyásiránynak megegyezően). Ha lehet, ezeken kívül haladjatok! Keresztezéskor alaposan nézzetek körbe és csak akkor induljatok, ha nem láttok hajót a távolban. Fokozottan figyeljetek a motorcsónakokra is.
 • Az alkohol fogyasztás vízreszállás előtt és a vízen tartózkodás alatt TILOS!
 • A hajóban viselkedj nyugodtan, ne ugrálj, ne kapkodj!
 • Az összhangban evezésre és a precíz kormánymozdulatokra figyelj oda
 • Sok gyerekes túra esetén állj meg gyakrabban, a gyerekek nem annyira türelmesek!
 • Vízbe csónakból soha ne ugorj be! 
 • Fürdeni csak kijelölt helyen, a partról fürödj, nagy melegben megfelelő előmosakodás után.
 • Fürdés közben a gyerekek mellett mindenképpen legyen egy-két felnőtt, a gyerekeken fürdés közben is legyen mentőmellény. Az a legjobb, ha mindenkinek leér a lába! Lehet, hogy nem izgalmas, de biztonságos.
 • A felszerelésed legyen tökéletes, legyen vízhatlan tartóban telefon, feltöltve. Akár csoportonként több darab. Mentsd el a parti kísérő, a túrakísérő és a legközelebbi szálláshelyek telefonszámát. Ne feledd a 112 általános segélyhívó számot.

…borulás, vízbe esés esetén

 • Első az ember biztonsága! Az értéktárgyak, felszerelés nem fontos, ha úgy van, hagyj úszni mindent! A legtöbbször minden előkerül.
 • Ha felborultok, számold meg a fejeket, legyen meg mindenki! Ha valaki hiányzik azonnal kezdjétek el keresni!
 • Minden esetben hallgass a túrakísérődre!
 • Ha tudsz, ússz a partra és kísérd ki a gyerekeket. Mindenkinek legyen a lába alatt szilárd talaj. Ez fontos a biztonságérzet miatt.
 • Ha más borult fel, csak akkor segíts, ha vízimentő vagy, elkerülhetetlen vagy a túrakísérőd felkér!
 • Nem mindig a legközelebbi part a legegyszerűbben elérhető. Ha ezt nem veszed észre, a túrakísérőd segíteni fog.
 • Ha nincs veszély, ezt a túrakísérőd is megerősíti és más segítség nincs, akkor úszva szedd össze a felszerelést, lapátot, egyéb eszközöket és tedd be valamelyik elérhető csónakba. Mindezt akkor, ha a gyerekek biztonságban vannak!
 • Folyóvíz esetén mindig a sodródó csónak mögött (folyásirány szerint felett) legyél.Ellenkező esetben a víz nyomása rád szoríthatja a csónakot egy akadály esetén.
 • Ha vízi balesetet látsz, állj rendelkezésre, ne zavard a mentést és hívd a 112-es általános segélyhívó számot!