Gondolatok a magyar kajak-kenu sport stratégiai útkeresése kapcsán felszínre hozott vízitúra megállóhely minősítő („lapátos megállóhely”) rendszerhez.

A minősítő rendszernek alapvető célja kell legyen a megállóhelyek önfejlesztésének ösztönzése mellett a megállóhelyek kívülről történő minőségi és mennyiségi fejlesztése is. (pl. állami és EU-s pályázatok vízi turisztikai igényekhez történő igazítása, vízi turizmus megerősítése, stb…)

A minősítő rendszer minden olyan vízi társadalom speciális igényeit (evezősök, sárkányhajósok, kajakosok, kenusok, horgászok, strandolók, vitorlások, motorcsónakosok, stb…) és egymástól eltérő tulajdonságait figyelembe kell, hogy vegye, amely az adott víztesten képes vízitúrázni.

A minősítő rendszer egyes tulajdonságai nem lehetnek egyforma súlyúak, figyelembe kell venniük a vízi turisztika speciális igényeit.

A minősítő rendszert nem lehet minden víztesten egyformán alkalmazni, hiszen a földrajzi, vízrajzi tulajdonságok, környezetvédelmi érdekek szabta lehetőségek, némely területen több lehetőséget adnak a minőségi vagy mennyiségi fejlesztésre. Javasolt víztestenként minősíteni, így egy túraútvonal mentén fekvő megállóhelyek objektívebben összehasonlíthatóak. (így lehet egy Ipoly vagy Rába parti megálló is a legmagasabb kategóriában, annak ellenére, hogy pl. nincs lehetősége sólyát vagy nagy méretű stéget építeni)

A minősítő bizottság tagjai között minden vízi társadalom képviselőjének meg kell jelennie, elkerülve ezzel egyes ágazatok kiszorulását, erősítve a vízi turizmus kohézióját.

Javaslom továbbá, hogy az első, pozicionáló minősítés legyen ingyenes, vagy önköltséges (jelzőtábla díja, esetleges postaköltség, stb…). Az első minősítés után, látva a rendszer hibáiból adódó eltérést a valóságtól, a minősítés szempontjai és súlypontjai még javíthatóak.

A fenti gondolatok és javaslatok teljes egésze a magánvéleményem. Jómagam az első táborhely minősítő ötleteimet itt publikáltam először 2010 februárjában. Azóta a rendszeren és a kritériumokon sokat fejlesztettem, akit érdekel, az vegye fel velem a kapcsolatot és szívesen megosztom vele a részleteket is.

Írta: Klemencz Henrik :: info@magyar-vizitura.hu