forrás: https://wwf.hu/big-jump-nagy-ugras

 

Nagy Ugrás Magyarországon

A WWF Magyarország 2008-ban rendezte meg először hazánkban a Nagy Ugrást, akkor két helyszínen: Nagykörűben és Tiszatarjánban. Célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a Tisza árterének állapotára. És hogy a programból hagyományt is teremtsünk, természetesen 2009-ben sem hagytuk ki a Nagy Ugrást. Az esemény igazán színesre sikerült, hiszen Tiszatarján lelkes polgármestere és jegyzője a jeles napra falunappal egybekötött programsorozatot szervezett, hogy az ugrás előtt és után is, kicsik és nagyok egyaránt felhőtlenül szórakozzanak. 2010-ben az árvízveszély miatt elmaradt a rendezvény.

 

Big Jump Európában

A Big Jump, azaz a Nagy Ugrásnak keresztelt program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Ennek keretében 2005-ben 22 ország 31 folyójába ugrottak be az emberek egyazon pillanatban. Akkor  250 000 ember csatlakozott, és ugrott vízbe Európa-szerte!

A kezdeményezés célja, hogy segítsen az embereknek újból rátalálni folyóikra. A projekt életre hívói arra szeretnék rávenni a városlakókat, hogy vegyék ismét birtokukba vizeiket, illetve a program célja az is, hogy újból életre keltse azt az erős kapcsot, amely valaha összekötötte az embereket a vizes életterekkel.

A 20. század megfeledkezett a folyóiról: szemét-lerakóhelyként szolgáltak, szennyezetté és veszélyessé váltak, sőt, a megközelítésüket is gyakran tiltották. Vízi közlekedésre, és energiatermelésre használták őket, számos strand és kijelölt úszóhely szűnt meg. Az emberek hátat fordítottak a folyóknak és nem törődtek felelősségükkel.

Szerencsére a kilencvenes években sokan, sok helyen nagy lendülettel láttak neki a folyók megtisztításának és helyreállításának. Ennek köszönhető például, hogy a Rajna, az Elba és a Loire minősége bizonyos szakaszokon eléri a fürdővíz tisztaságot. Ezek nagyszerű példaként szolgálhatnak a többi európai folyómeder kezeléséhez is.

A 21. század felelősségteljesen gondolkodó embere megértette feladatát, és megfogalmazta mottóját: kötelességünk a folyókat tisztelni, velük együtt élni, állapotukat helyreállítani, saját terüket visszaadni, és a vizek minőségét mindenhol javítani. A növekvő odafigyelés számos más módon is kifejezésre kerül mind a folyókon, mind pedig a mellettük fekvő területeken: bicikliútvonalak létesülnek, kenutúrák szerveződnek, egyre több a sporthorgász, sőt az úszók közül is sokan a vizekbe merészkednek. Az új kor előjeleit számos nagyváros, többek között például Bécs, Berlin, München, Párizs, Lyon terveiben felfedezhetjük.

További információ a Big Jump nemzetközi honlapján: www.bigjump.org