Érdekes fordulatot vett az a történet, ami onnan indult, hogy egy maroknyi lelkes kenus / kajakos megelégelte azt, hogy lépten nyomon felborítják őket a motorcsónakosok, Jet-Ski-sek. Aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, mert a Szentendrei-Duna ágban vissza szerették volna szorítani a géppel hajtott hajók közlekedését, ezek „játszótereit”. ( részletek: https://midunank.blog.hu/) Ez sikerült, az új HSZ (Hajózási Szabályzat) tartalmaz egy olyan szabályozást, ami szerint az érintett területen az ilyen jellegű sport tevékenység csak a kijelölt helyen űzhető.

A MI DUNÁNK!!! vs. A MI DUNÁNK IS!!!

Ahogy ez várható volt, megjelent a „másik oldal” (https://www.midunankis.hu) és érthető okok miatt követelik az igazukat, hiszen az elmondásuk szerint, a kijelölt hely jelenleg csak „papíron” létezik, valóságban nincsenek olyan kijelölt helyek, ahol a technikai sportolók is játszadozhatnak.

Mindkét félnek elegendő és érthető oka és indoka van arra, hogy használhassa a vizet. Kérdés azonban az, hogy ez az ok azt eredményezi-e, hogy kizárólagosan használja a vizet?

Az evezősök szerint a motorosok ellehetetlenítik a kézi hajtásúak közlekedését, felborulnak a hullámktól és megszomorítják a parton nyugalmat keresők életét is. A motorosok szerint a HSZ új változása kizárólagos jogokat ad és diszkrimináló. Szerintük a kézi hajtásúak sem tartják be a szályokat, így a borulások / balesetek okozója nem a motoros (vagy nem feltétlenül a motoros).

A MagyarVizitura szerkesztői és a mögötte álló csapat a Duna Régió Víziturisztikai Szövetség úgy gondolja, hogy ez nem egy olyan kérdés, amiben lehet abszolút igazságot tenni. A víz mindenkié, az írott és íratlan szabályok betartásával a víz biztonságosan és közösen használható mindenki számára. A vízi társadalmak szereplőinek feladata az, hogy akik nem tartja be ezeket a szabályokat, azokat kitegyék maguk közül, biztosítva ezzel a „békét” és a nyugalmat.

Ez a vita azonban kezd „elfajulni”, így amennyiben mindkét féllel sikerül felvenni a kapcsolatot, úgy a DR-VTSZ tagjai megpróbálnak tárgyalásokat kezdeményezni a két fél között. Segítsetek ebben!

És egy kis szavazás arról, hogy ki mit gondol?

[poll id=”2″]