Utánakérdeztünk, hogy a 2021-es túraengedélyezéssel kapcsolatban történt-e változás, illetve lehet-e engedélyt kérni a COVID helyzet ellenére a Dráva vízitúrákra. Az alábbi választ kaptuk a DDNP illetékeseitől:


Tisztelt Címzett!


Az Igazgatóságnál a drávai vízitúrákra (Őrtilos-Drávaszabolcs szakasz) történő jelentkezési ideje a jan. 1. és márc. 31. közötti időszak. Ekkor fogadjuk a kérelmeket, a beérkezés sorrendjében. És ahogy korábbi években, úgy idén is érkeztek már be kérelmek az elmúlt napokban.
Mivel jelenleg (2021 január 5) még tartanak a korlátozások (nagy létszámú sport és egyéb rendezvények is tiltva vannak), így természetesen semmilyen rendezvény/esemény nem tartható meg.

…de a drávai vízitúrák nem is most, hanem majd nyáron (június 1-szeptember 15 között) lesznek esedékesek, így abban bízunk, hogy – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is feloldásra kerülnek ezek a korlátozások nyáron, és megtarthatóak lesznek a vízitúrák.


A Rendőrkapitányságtól is azt az információt kaptuk, hogy ők sem adnak ki csoportos engedélyeket, addig amíg erről kormányrendelet másképp nem rendelkezik. Összegezve tehát fogadjuk a kérelmeket a drávai vízitúrákra, de tájékoztatjuk a túraszervezőket, hogy jelen pillanatban nem tudjuk garantálni, hogy a túrák megtarthatóak lesznek.
Sem a díj, sem a jelentkezés menete nem változik idén a tavalyihoz képest. A 2020 év hozott változást a korábbi évekhez képest: rendőrségnél is lehetett elektronikusan intézni az engedélyt, akinek van ügyfélkapuja, illetve a nemzeti park is próbált mindent megoldani e-mailben, míg korábban a dokumentumok és az engedélyek is papíralapon kerültek kipostázásra a túraszervezők részére.
Az engedélyezési eljárás a következő:

  • az túraszervező írásbeli kérelmet juttat el a nemzeti parkhoz, amit a nemzeti park iktat. (kérelmeket a tárgyév első napjától tudjuk fogadni, érkezési sorrendben történik a túrabeosztás)
    Ha a túraszervező által kért időpont foglalt, más szabad időpontot javasol.
  • a nemzeti park a jelentkezési határidő lejárta után (márc. 31.) minden szükséges tudnivalót, kitölteni való dokumentumot, valamint a túra díjának befizetéséhez szükséges bankszámlaszámot elküld a túraszervező részére (e-mailben).
  • a túraszervező elutalja a túra díját, kitölti a szükséges iratokat és azokat az utalási bizonylattal együtt e-mailben visszaküldi a nemzeti parkhoz
  • a nemzeti park ezen dokumentumok alapján kiállítja a túrához szükséges engedélyt és elküldi a túraszervezőnek (2020. évben a járvány miatt későn tudtuk elkezdeni az engedélyezési eljárást, így e-mailben küldtük ki az engedélyeket a túraszervezőknek a további gyors és egyszerűbb ügyintézést segítve).
  • a túraszervező ennek az engedélynek a másolatával és 3000 Ft illetékbélyeggel elpostázza a kérelmét a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak, akik szintén kiállítják engedélyüket. (Tavalyi évben már a rendőrségnél is elektronikus úton volt intézhető az engedély, illetékbélyeg helyett banki utalással. Idei év ügyintézéséről nem tudunk nyilatkozni még.)