Idén, a veszélyhelyzet miatt rendkívüli menetrendben, mindössze két időpontban, 3-3 helyszínen rendezik meg hazánk és talán Európa legnagyobb vízitúrás versenysorozatát a Magyar Vízitúra Kupát. A versenysorozat több mint két évtizede töretlenül fejlődik, új helyszínekkel, egységes szabályrendszerrel és barátságos versenyzési lehetőségekkel várja a vízitúrázó-sportolókat

időpontok – 2020

a versenykiírást a fordulók helyszínére való kattintással nézhetitek meg

JÚLIUS 11

JÚLIUS 25

  • Ráckeve (R.S.D),
  • Leányfalu (Szentendrei-Duna)
  • Szarvas (Holt-Körös)

Idén a fenti hat helyszínen mérhetik össze sebességüket és ügyességüket a vízitúrások és versenyzők, számtalan különböző kategóriában és versenytávokban. A verseny kategóriák úgy kerültek annak idején kialakításra, hogy a leggyakoribb vízitúrás, emberi erővel hajtott járművek versengjenek egymással, méghozzá úgy, hogy a hajók sebessége illetve a benne helyet foglalók száma alapján is igazságos legyen a versenyrendszer. Népszerűek a kajak kategóriák, egyre több a SUP és a tengeri kajak, ezek lassan átveszik a vezetést az eddig töretlenül népszerű túrakenu felett, ami a versenysorozat indulásakor akár százasával volt jelen egy-egy népszerű versenyhelyszínen. Markánsan jelen van a „profi” versenysport is, a rajthoz állók jó része valamilyen vízi-sport egyesület versenyzője.

…egy kis történelem

A Vízitúra Kupa (régi nevén Magyar Vízitúra Bajnokság) Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb országos méretű amatőr vízitúrás versenysorozata. A kupa több mint két évtizede indult több, egymástól független civil  kezdeményezés részeként, vízitúra versenyek formájában. Több olyan szervező is van, aki több mint 20 éve szervezte az első rendezvényét, ilyen a Szigetköz-Maraton, a Rába-Maraton, a Szana-Maraton (Körösök), hogy csak a nagyobbakat említsem. A kezdetekben a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatása és segítsége mellett több önkéntes segítő szervezőnek és koordinátornak is köszönhető, hogy mára a legjobban fejlődő vízi szabadidős és tömegsport rendezvénnyé nőtte ki magát a túrabajnokság.

Jelenleg a rendezvénysorozat szervezője és fő támogatója a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.