(Egy híján) 20!! éve rendezik meg Magyarország legnagyobb amatőr vízitúrás kalandját az Által-éren, a Mikoviny Sámuel emléktúrát (Mikoviny Sámuel mérnök, földmérő és földrajz tudós volt, a térképészet hazai megalapítója és úttörője. Bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikoviny_S%C3%A1muel).

Az Által-ér egy közel 50 kilométer hosszú folyó (ér), amely a Vértes hegység vízeitől megerősödve keresztül folyik a tatai Öreg-tavon és végül Dunaalmásnál ömlik a Dunába. Első szabályozását a túra névadója Mikoviny Sámuel végezte el még a 18. században, egészen pontosan az 1740-es években. A tati Öreg-tavat – amely egyébként hazánk legöregebb halastava – lehalászás keretén belül minden ősszel leengedik, így válik rövid időre evezhetővé. Ami biztos: aki vízitúrás és teheti, az végigcsinálja ezt jópofa és élvezetes túrát, olyan eszközzel, amivel tudja :)… Az alábbi beszámolót köszönjük a szervezőknek!

ami úszik, az mehet…

XIX. Mikoviny Sámuel evezős emléktúra az Által-éren (Tata-Szomód-Dunaalmás)

2014. október 4-én lezajlott a 19. éve megrendezésre kerülő „rafting kalandtúra”. Idén a sokkal jobb idő ellenére is nagyjából ugyanannyian voltak a nevezők a tatai Berta Malomnál , mint a tavalyi nagyon hidegben, közel 350-en (azt nem számolva, hogy többen nevezés nélkül vágnak neki a 13km-nek.). Nyilván ez azt is jelentheti, hogy ekkora a törzsrésztvevők száma. Mégis úgy tapasztaltuk, hogy azért új résztvevők is sokan voltak.
A reggeli regisztrációnál átvehettük a karszalagokat, pólókat. Az indulás zökkenőmentesen zajlott és nagyobb baleset nélkül le is ért mindenki a célállomásra, a dunaalmási nagy zsiliphez. Itt a finom forró babgulyást is elfogyaszthattuk, valamint átvehettük az okleveleket.
Mint minden évben idén is rengetegen öltöztek be és készültek saját(!) gyártmányú vízi eszközzel. Bízunk benne, hogy ez a szokás jövőre is folytatódik!
Az idei évben, a három éve elindított Arany Evező díjat Ercsey Áron kapta, a Révalmási tutajosok oszlopos tagja.
Bízunk benne, hogy a rendezvény eszmeisége folytatódik és jövőre, a jubileumi 20. alkalmon reméljük, hogy mindenkivel találkozunk!

A rendezvényen készült fotókat itt találhatjátok:
https://picasaweb.google.com/zszk.fotoalbum/20141004XIXALTALERVizituraTataSzomodDunaalmas

Tata, 2014. október 29.

Oláh András, elnök
Zöld Sziget Kör Természetvizsgáló Közhasznú Egyesület
https://www.zszk.hu