2023/08/10-13 Tengeri kajakkal a csehországi Moldva folyón (cca. 70 km)

A tavaly megírt moldvai beszámolóm úgy zártam, hogy „még találkozunk”. Hát, itt vagyok! Ezen a nyáron napsütésben, minimál gomolyfelhőzet mellett eveztük le a Moldán azt a közel 70 km-t, amit a 2022-es év szakadó eső és 15 fok mellett nem engedett.

A szállásunk Ceské Budejoviceben, a Budweiser Budvar szülővárosában volt. A hibátlan kis hotelből, bőséges reggeli után indítottunk mindhárom napunkat. Az első etap Vyssi Brod-Branná távolság volt (21 km), a második Branná-Zlata Koruna (27 km), az utolsó pedig Zlata Koruna-Borsov (20 km). Mindegyik nap más és más élményt tartogatott.

A csehek a vízitúrázást szinte nemzeti sportként űzik. Ha nyár, hétvége és társasági életre vágynak, nekik a Moldván való rafting az elsők között szerepel. Ők itt tényleg megélik az életet: a saját söreiket isszák (ipari mennyiségben), a saját zenéiket hallgatják és a folyó menti kempingekben esténkét a saját népükkel oldják tovább a napot. A vízen is eszméletlenül közvetlenek, előbb köszöntenek Ahoj!-jal, mint azt mi külföldiek meg tudnánk tenni. A gyerekek vízhez szoktatása nem kérdés, ők ebben a feelingben nőnek fel. Az életük természetes részévé válik, mint a levegővétel. Lenne mit tanulnunk! A csehek nem stresszelik magukat a vízen sem, nem türelmetlenek a csúszdáknál és kivárják a sorukat a folyó közepén horgonyzó úszó kocsmáknál is.

A cseh sörről nem tudok mit írni, azt inni kell. Csehországban minden alapanyag tökéletes a sörfőzéshez, az egyik legfontosabbat, a kristálytiszta vizet, a környék hegyeinek forrásaiból nyerik. Többek között ez utóbbi adja meg azt a hamisíthatatlan ízélményt, ami a cseheket a világ legnagyobb sörfogyasztóivá tette.

A sör mellett mindenképp meg kell kóstolnotok a sült csülköt (az étlapon koleno néven találjátok) és a knédlit, ami a szaftos húsételek ütős velejárója.

Ha Dél-Csehország, akkor Cesky Krumlov is bakancslistás város, amit a vízen Branná és Zlata Koruna települések között találhattok. Itt érdemes kikötni és szárazon is bebarangolni a kisvárost, amin keresztül a Moldva is kanyarog. Vízparti éttermek, sörözők teszik felejthetetlenné az élményt, de nekem a Kisvakond és barátai hűtőmágnes szett beszerzése is ezt jelentette (bár, a „készlet” egyelőre hiányos).

Szumma. Ha egy olyan kikapcsolódásra vágytok, ahol az evezésé a főszerep, ha tényleg csak sodródni szeretnétek, ha nem zavar benneteket, ahogy fesztelenül kikapcsolódó emberekkel teli hangos raftok úsznak mellettetek a vízen, akkor a Moldva a Ti folyótok!

Fotók és szöveg: Somogyvári Rita