Egy tanulságos történet az Ipoly-ról Götz Gábor túravezetőtől. Köszönjük a munkát!

Forrás: Götz Gábor facebook bejegyzése

Az Ipolyon eveztünk, aminek a vize a mostani esőzések miatt nagyon gyors volt. Az egyik kanyarban teljes rőzsegát alakult ki elakadt hordalékból és fenti irányból még egy kidőlt fa is keresztbe elállta az utat. Mi kiálltunk az áramlásból a hajók átemléshez, miközben Gyarmati Péter szárazföldön felderítő szerepet vállalt. Kettő kenu (akik nem velünk voltak) jöttek a vízen. Szóltam nekik, hogy nem tudnak tovább menni, át kell emelni a hajóikat. Meg is tették, beszéltem is velük. A figyelmeztetés ellenére ezután újra elindultak…

Itt szeretném megjegyezni az első problémát: Az egyik kenuban csak felnőttek ültek, a másik kenuban két tinédzser és vezérevezősnek egy gyerek. Szerencsésebb általában, ha minden hajóban ül legalább egy felnőtt is és a gyerekek középen ülnek, nem elől. A hajó beosztás ismerete fontos eleme minden vízitúrának. Bérelt hajók voltak, a céget sem egészen értem, ami így adta ki a hajókat.

A gyerekek hajója elindult, de Peti kiterelte őket magához és kihozta őket a folyóból.

Egy kis „patakocskán” elindultam előre, kikerülni a rőzsegátat, amikor megláttam embereket a hordalékon (egy régebbi fotómat csatolom a rőzsegátról, hogy el tudd képzelni miről van szó). Nem kértek segítséget! Megkérdeztem, hogy mi történt. Kiderült hogy az áramlás a rőzsegát alá vitte a kenut, ami elsüllyedt és beszorult valahova. Mondtam, hogy menjenek le a hordalékról a szárazföldre, ekkor közölték, hogy két ember még a vízben van!!! Mi van??? Baj esetén mindig az első a létszámellenőrzés és nagyon hangosan: EMBER A VÍZBEN!!!! Nagy növényzetben nem mindig lehet belátni a teljes területet, de a hang rendesen terjed a vízen. Minden másodperc számít! Fontos, hogy minél korábban meg tudja valaki kezdeni a mentést! Kérj hangosan segítséget, csak nyerhetsz vele!

Tháler János közben elkezdte kitaposni az ösvényt a mentéshez, hogy megtaláljuk a vízben lévőket, és a mentésben is segített. A dobókötelemet vittem magammal. Mint kiderült egy házaspár a kidőlt fába kapaszkodva volt a folyó közepén. Az első dobás nem sikerült a dobókötéllel, csak a másodikat sikerült a nőnek elkapni. Fontos megjegyezni, hogy ilyen esetben mindig a kötelet fogd meg, ne a zsákot! Nem egyszerűen… de ki lettek húzva a vízből… Ha bármilyen érték tárgyadat viszi a víz, akkor is mentésre koncentrálj, mindent újra meg tudsz venni, de az életedet nem! Ahogy a kenut befordította a sodrás a rőzsegát alá, úgy egy embert is alá tud nyomni…

A házaspárt levittük Letkésig, a többiek a túloldalon lesétáltak a hídig.

A következő időszakban, ha erre evezel és víz kidobja az értéktárgyaikat, akkor jussanak eszedbe és gyűjtsd be őket.

Tanulságok a történetből: Mindenki ismerje a vízet amin evezni szeretne, tudja milyen vízjárásnál, milyen veszélyek lehetnek és azokat hogyan lehet kivédeni. Ismerje a hajó beosztás biztonságos szabályait és ismerje az ön- és társmentést. Továbbá veszély esetén azonnal kérjen hangosan segítséget, hiszen minden másodperc számít!

Vigyázzatok magatokra és egymásra!

Götz Gábor