A Túr-folyó az Északi Kárpátok déli oldalán található Avas hegységben, Avasfelsőfalu határában ered. A Román-Ukrán-Magyar hármashatár közelében lépi át a magyar-román határt. Az Öreg-Túr sűrűn kanyargó folyó, Olcsvaapátinál éri el a Tiszát. Egy ág elszakadva Nagyarnál közvetlenül folyik a Tiszába. A Túrból Sonkád község térségében, a “Kis
Bukónál” egy zsilipen át folyik a víz az Öreg-Túrba Az Öreg-Túr Sonkádtól 68 km-t kanyarogva Vásárosnaménynál éri el a Tiszát.

A leírást összeállította: Fűz András

Főbb települések:
Sonkád, Kölcse, Túristvándi, Nagyar, Olcsvaapáti

Folyó jellemzői:
Fekvése: Magyarország Észak-Keleti része
Hossza: 68 fkm
Átlagos szélessége: 5–20 m
Átlagos mélysége: 1-1,5m
Víz sebessége: lassú folyású
Folyamkilométer jelzések: nincs
Engedélyek: Nem engedélyköteles vízitúra terület!
Ajánlott jármű: Kajak, Kenu

A folyó kanyargós, lassú folyású, ártéri növényzettel sűrűn benőtt. A bedőlt fákat folyamatosan kerülgetni kell. Egy-két helyen házilag gyártott fa hidak vannak, amelyeknek egy része el lett bontva, az épek alatt pedig át kell bújni. A partoldal a legtöbb helyen meredek, emiatt elég kevés az ideális kikötési hely. Vize fürdésre alkalmas, a meder homokos, iszapos.
Túrázásra inkább a Sonkádtól Nagyarig tartó szakasz alkalmas, mert itt viszonylag jó az infrastruktúra. Nagyartól a Tisza torkolatig kevés a jó kikötési és táborozási hely.


Kezdő túrázók számára ideális a folyó. Szinte állóvíz azért veszélytelen, de a bedőlt fák kerülgetése igényel némi evezési tudást.

Kikötési helyek:
● Sonkádi “Kisbukó” (68,2 fkm)
● Sonkádi gázló (64,5 fkm)
● Kölcsei megálló (57,3 fkm)
● Kis-Túr Vendégház (57 fkm)
● Vízicsiga kemping (48,2 fkm)
● Túristvándi strand (47,9 fkm)
● Vízimalom kemping (44,3 fkm)

Látnivalók:
● Túristvándi vizimalom (44,2 fkm)
● Kisari kilátó (21,6 fkm)