Bodrog folyóleírás vízitúrázóknak

Összeállította: Vida József

A Bodrog Szlovákiában ered a Tapoly, Ung, Laborc, Latorca és az Ondava folyók találkozásából és a Latorca – Ondava torkolatától kapta a Bodrog nevet.

Teljes hossza: 65 fkm, ebből 14 fkm a szlovákiai szakasz, 51 fkm pedig a magyarországi szakasz.

A Bodrog a legnyugodtabb folyónk, amely párosulva a természeti adottságaival az egyik legvonzóbb vizitúra célpont, amelyet bátran ajánlhatok nagyon kezdő vízitúrázóknak is.

A továbbiakban azokat a településeket, látnivalókat, szálláslehetőséget említeném meg fkm. megjelöléssel amelyek érdekesek lehetnek egy túra alkalmával.

A szlovákiai részen megemlíteném az 52 fkm- nél lévő Borsi községeben található várkastélyt. Itt született 1676- ban II., Rákóczi Ferenc. 2020-ig ugyan zárva van, felújítás miatt, viszont hiba lenne kihagyni és legalább kívülről körbejárni. A gondnokot Kázmér Istvánnak hívják, a vár környékén mindenki ismeri, a vele való találkozás egy életre szóló élmény.

A folyó kb az 51-es fkm lépi át a határt jobboldalon a Ronyva csatorna torok, bal oldalon Bodrogszög a parton agy nagy sziklával jelezve, hogy itt van Szlovákia legmélyebb pontja.

48-as fkm-nél az első magyarországi település Felsőberecki. Kiváló kiinduló pontja lehet egy Bodrog túrának a Bodrog Turista ház és kemping, ahol kenu bérlésre is van lehetőség. Vonzóvá teheti Sátoraljaújhely közelsége is ahol többek között Magyarország legizgalmasabb kalandparkja a Zemplén kalandpark található. Megemlíteném még a kemping mellett lévő szivattyú telepet is.

46,5 fkm Alsóberecki közúti híd.

41,5 fkm Holt Bodrog zsilip ( csak magas vízállásnál evezhető )

40 fkm Végardó termál strand

36,8 fkm Sárospatak. A városban számos látnivaló található, a leglátványosabb a Rákóczi vár. Kényelmes gyalogtúrával a Megyer hegyi tengerszemet is érdemes meglátogatni. A kemping közvetlenül a közúti híd alatt található. Étkezés és szállás szintén közvetlen a parton a Vár étterem és panzióban. Konyhája kitünő.

33 fkm a volt Bodrogközi kisvasú hidja.

31 fkm Bodrogolaszi. Látnivalók közül kiemelném a Szentháromság templomot.

28 fkm Sárazsadány. Csendes, nyugodt falu, a komp környéke alkalmas táborozásra, de a faluban több kulturált szálláslehetőség is található.

25 fkm Nagy – Mély tó levezető árka. Közepes vízállásnál már evezhető. A Vencsellői legelő alkalmas táborozásra. Kis kitérővel érdemes meglátogatni a Törökéri gőzüzemű szivattyú telepet.

24 fkm Holt Bodrog levezető árka, bejárat a Bodrog ártérre. Táborozásra nagyon alkalmas.

21,2 fkm az egyetlen homokpad a Bodrogon, jó fürdő és táborhely.

20 fkm Olaszliszka. Látnivaló a romai katolikus templom négyszögletes tornya, Kossuth emlékház. Olaszliszka – Szegilong 20fkm – 17 fkm közötti szakaszon erős szélben nagy hullámok keletkeznek.

16 fkm Szegilong

12 fkm Szegi – Bodrogkisfalud 9 fmk – ig a erős szélben hatalmas hullámok, érdemes nagyon óvatosnak lenni. Nagyon kezdő kormányosoknak nem ajánlom. A Dereszla pincészet pincerendszere látványos, megtekintését ajánlom nem csak borszeretők számára.

7,3 fkm Bodrogkeresztúr. Bogdány tó csatornája, a Zsaró zsilip a Nagy tón áthaladva 5fkm, csak engedéllyel látogatható.

5,5 fkm kikötő a Lebuj fogadónál. Konyhája kitűnő.

3,5 fkm Zsaró ér csatornája. Bodrog ártér bejárata, csak engedéllyel látogatható.

2,5 fkm Unió vizitelep a stégnél. Kiváló kemping, büfé és kenu bérlési lehetőség, Bodrogzug túra regisztráció a recepción.

2 fkm Csónakház, Horgony csárda.

0 fkm Bodrog torkolata a Tiszába.