2023/04/06 Baja-Dávod, 24 fkm

Egy nagyon szép és szerethető, ám annyira nem közismert útleírással készültem nektek, amit gyors történelmi áttekintéssel kezdenék. A Ferenc-tápcsatorna (más néven Baja-Bezdáni-csatorna) I. Ferenc József királyunk után kapta a nevét és a XVIII. század végén épült. A Sugovica (Kamarás-Duna) déli területéről ágazik ki, a Deák Ferenc-zsilip alatt indul és egészen a szerbiai Bezdánig  tart az útja. Itt torkollik a Ferenc-csatornába, ami aztán a szerbiai Óbecsénél folyik a Tiszába. A mai napig ez az egyetlen olyan mesterséges vízfolyás, ami összeköti a Dunát a Tiszával. Korábban a hajózás szempontjából és belvízelvezető csatornaként is jelentősége volt. (A tápcsatorna és csatorna kifejezés itt nem egymás szinonimái, hanem egyértelműen jelzik, melyik vízről is beszélünk.)

A mi túránk egy nagyon hideg áprilisi reggelen indult, nem sokkal fagypont feletti hőmérséklet mellett. A Duna vízállása Bajánál 380 cm volt, éppen egy kisebb árhullám tetőzött, ami elég volt ahhoz, hogy megnyissák a Deák Ferenc-zsilipet és a Sugovica vize segítségünkre legyen az úton. Valamivel 10 óra után szálltunk vízre a zsilipnél.

A lapos part megkönnyítette a dolgunkat, a két hajóval minden nehézség nélkül vágtunk neki a távnak. A tápcsatorna menti élővilág nagyon gazdag, rengeteg madár keresztezte az utunkat . Kezdetben bakcsót, szürkegémet, hattyúkat láttunk, később ragadozó madarakat, pl. barna rétihéját is. Két órás kényelmes evezést követően kötöttünk ki Bátmonostornál, a hídpillér lábánál. Pótoltuk az elfogyott kalóriákat és negyed órás pihenő után egy kenuval folytattuk az utat (túratársunk visszaevezett Bajáig, ő volt oda-vissza a transzferünk is). Kaptunk egy kis napsütést is és többnyire az északi szél elöl is védve voltunk. Újabb két és fél órát eveztünk a következő településig, Nagybaracskáig. Itt két pihenőt tartottunk. Egyiket a település határánál, ahol egy kisebb átemeléssel a Füzéresi-Holt-Dunára juthattunk volna, ami kb. 3-3,5 km hosszúságban evezhető. A másik pihenőnk Nagybaracska központjában volt, a Bárkacsárda pártjánál.

Az utolsó egy órás leevezett etap, Nagybaracska-Dávod távolság hihetetlenül nyugodt és érintetlen vízterület. Nádasok, fából készült horgász stégek szegélyezték utunkat. Hat órás evezés után, délután négy órakor kötöttünk ki a dávodi közúti híd lábánál, ahol könnyen partra húztunk a kenut a transzferhez.

A Ferenc-tápcsatorna evezési útvonalát igény és idő függvényében megtoldhatjátok pl. Baja Bárka Pihenőház indulással is (amennyiben szeretnétek kenukat kölcsönözni), ekkor egy dunai átkeléssel és 3-5 km-es Sugovica körrel is számolnotok kell. A Deák Ferenc-zsilipnél történő sportos átemelés is vállalható, hiszen a távolság nem több, mint 50-60 méter és már a Ferenc-tápcsatornához is értetek.

További alternatíva lehet ehhez a túrához – itt már több napos evezésről beszélünk-, ha nem Dávod a végcél, hanem ezen a vonalon az utolsó határmenti település, Hercegszántó. Ez a távolság pluszban még 6-7 fkm. Ha esetleg valakinek van túraleírása erre a vízi útvonalra, szívesen elolvasnám, mert nekem ez még szűz területnek számít.

Szöveg és fotók: Somogyvári Rita