Gyors ütemben nő a SUP-al túrázók száma, hazán vizein, ebből kifolyólag ebben a témakörben több és mélyebb tájékoztatás kell és szükséges adni, hiszen a SUP-osok jó része „kezdőként” száll vízre, nincs előtte más vízi járművel tapasztalata.

az alábbiakban a vízirendészet összefoglalását olvashatjátok
  1. A SUP vízi sporteszköznek minősül, így a Hajózási Szabályzat vízi sporteszközökre vonatkozó szabályai az irányadóak, nevezetesen a következők:
  2. vezető csak az lehet, aki 14. életévét betöltötte, úszni tud, kellő gyakorlattal rendelkezik, ismeri a Hajózási Szabályzat rendelkezéseit, és az igénybe vett vízterület sajátosságát, amennyiben többen tartózkodnak a SUP-on, akkor 16. életévet kell betölteni.
  3. Parttól vagy kikötőhelyről elindulni ,és menetirányt változtatni csak akkor szabad, ha az mást nem zavar.
  4. Találkozás, keresztezés, előzés esetében a kishajóra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.
  5. Nagyhajó útvonalát 1000 méternél kisebb távolságon belül tilos keresztezni.
  6. Ezen hajókat hátulról 60 méter, oldalról 30 méternél kisebb távolságra megközelíteni tilos.
  7. Kötelek, támdorongok alatt közlekedni tilos.
  8. Tilos a közlekedés a táblával jelzett vízterületeken (A13, A17, A20), kijelölt veszteglőhelyen, fürdésre kijelölt vízterületen, személyhajó- és kompkikötőben
  9. A legrövidebb idő alatt köteles áthaladni hajóútszűkületben, hídnyílásban, kikötőkben és azok 200 méteres bejárata előtti területen, vízi utak keresztezésében vagy találkozásában.

A vízi sporteszközön A MENTŐMELLÉNY VISELÉSE MINDVÉGIG KÖTELEZŐ!

Terhelhetőség: a gyártó teherbíró képességet kilogrammban határozza meg, így ez határozza meg a létszámot is, pl. egy 100 kilogramm terhelhetőségűt egy 100 kilogrammos személy használhat, de lehet hogy 2 fő 70-30 kilogrammos megoszlásban is.

A Balaton kérdésében egyelőre nem született döntés, de ott lényegébe fürdőeszköznek tekintik, emiatt közlekedhet a strandokon, de ennek szabályozása feltehetően HSZH-ba egyelőre nincs, mivel az ott eljáró hatóság nem vízi sporteszköznek tekinti, szerintem e ként kellene alkalmazkodni.

  • Második kérdésre a fentiek alapján is határozott igen a válasz, vízi sporteszközön viselni kell a mentőmellényt. Amennyiben egyáltalán nincs ott, 1/15.000 Ft kötelező mértékű (fix) helyszíni bírsággal súlytandó, amennyiben ott van, de nem viseli, úgy 5.000-50.000 Ft-ig bűntetendő egyedi döntéstől függően.