A vízitúrázás alapvetően egy tavaszi-nyári kirándulási forma, persze a keménymag télen-nyáron vízre száll, de nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a napsütés, langyos szellő és langyos víz jut eszébe az embernek, ha a vízitúrára gondol. Mi a teendő akkor, ha extrém módon befűtöttek nekünk fentről? Erről szól ez a kis írás…

Extrém hőségben, extra erős UV sugárzás esetén narancs vagy akár vörös riadót fújnak az országban, ilyenkor azt javasolják, hogy lehetőleg klimatizált épületben, vagy valami szellős és árnyékos helyen vészeljük át ezt az időszakot. A vízitúra persze nem erről szól, ha eltervezzük és elindulunk, akkor már nem állunk meg és keresünk egy klímás szobát, ez egészen biztos.

ROSSZ PÉLDA EXTRÉM HŐSÉGBEN

Mik a trükkök?

Legegyszerűbb: ha tehetjük és az útvonal megengedi, induljunk késő délután vagy hajnalban és a 10-15 óra közötti időszakot árnyékos helyen töltsük . Persze még ebben az esetben is oda kell figyelni a megfelelő öltözködésre.

Egy erős tavaszi napon

Az öltözékünk

A félmeztelen felsőtestet és a bikinit, naptejjel kombinálva mindenképpen érdemes félretenni. Nincs az a naptej, ami jobban védené a bőrünket, mint egy megfelelő hosszú ruha, kalap, kendő és hosszúnadrág…Milyen legyen ez?

 • Fehér vagy világos hosszú ujjú felsőrész
 • UV szűrős, ha van rá lehetőség. Ne túl laza, de kényelmes. Nem jó, ha nem lehet úszni benne, de ha nagyon feszül az pedig fokozhatja a hőérzetet.
 • A sapka takarjon elöl-hátul is. A baseball sapka jól néz ki, de a tarkót védtelenül hagyja
 • Fehér kendő a nyakba – a pólók kivágása alatt könnyen leég az ember nyaka
 • A nadrág is legyen hosszú, persze ha olyan hajóban ültök, ami a lábat védi (pl. kajak), akkor nem probléma a rövidnadrág. SUP, kenu, sárkányhajó: ebben az esetben keressünk hosszú, könnyen száradó, passzosabb világos nadrágot.
 • Hasznos lehet a zárt vízicipő is, a szandál alatt leég az ember lábfeje…
 • Jó minőségű napszemüveg!
 • A szabad bőrfelületeket kenjük be naptejjel! (kézfej, arc, fül, stb…)

A gyerekekre különösen figyeljünk. Nagyon fontos a megfelelő, szellős, világos sapka és a megfelelő hosszú ruha, ami fölé a mentőmellényt is fel kell adni a gyerkőcre – erre különösen legyünk figyelemmel.

Evés-ivás

A tiszta víz helyett vigyünk magunkkal teát, limonádét, és gondoskodjunk a só utánpótlásról is. Nagy melegben 2x-3x több folyadékot fogyasztunk (kell is!), ám ha ez tiszta víz, a szervezetünkből kikerülő ásványi anyagokat nem pótoljuk vissza, ezért soha ne kizárólag vizet fogyasszunk!

 • Tea hidegen-melegen
 • Rágcsálnivaló – sós és édes
 • ALKOHOLT TILOS!!

ÍGy biztonságos és még sekély vízben is jó móka

Fürdés, vízbe ugrás

Az általános eljárást kell követni: hajóból SOHA nem ugrunk vízbe, kijelölt fürdőhelyen, partról, óvatosan, előtte „bemosakodva” lassan ereszkedünk a vízbe. Ha gyerekek is vannak, vizsgáljuk meg a mederviszonyokat és állítsunk „őrszemeket”, jelöljük ki a fürdés határát a gyerekek számára – és persze legyen rajtuk mentőmellény – ha a víz ezt megkívánja. Ha napos helyen fürdünk, figyeljünk fürdés közben is a napvédelemre…(akár ruhában is megmártózhat az ember, pillanatok alatt megszárad)

Háziállat

Ha kiskedvencünk velünk tart, tegyünk meg mindent azért, hogy ne érje napsütés, csak ha nagyon szeretné 🙂 Kenuban tökéletes fedezéket lehet számára biztosítani (fehér kendővel, lepedővel letakart ülés alatt pl.), gondoskodjunk arról, hogy ha szeretné, megmártózhasson a vízben és legyen neki enni-inni. Erről részletesebben írtunk az Eb a Vízen cikkünkben

az a kis mókás kutya megoldotta a hűtést…

mindenkinek jó vizet és biztonságos partraérést kíván a cikk írója: Klemencz Henrik