A téli időszak legkedveltebb vízitúrás területe hazánkban a Hévíz-patak, vagy hivatalos nevén a Hévíz-csatorna. A vízfolyás a Hévízi-tó vízgazdálkodásában játszik nagy szerepet, ám a vízitúrázás elterjedésével számtalan vízitúrás csapat, szervező fedezte fel magának ezt jó kis, instant, téli, melegvizű szórakozást. A csatornán a túrázás engedélyköteles,ezzel kapcsolatban idéznénk a A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park tájékoztatóját

szó szerinti forrás: https://www.bfnp.hu/en/turak-1/hevizi-csatorna-vizitura, borítókén: www.heviz.hu

Hévízi-csatornán a vízitúrázás a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenység.


A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya (továbbiakban: Hatóság) ZA/KTF/02295-5/2019. számú határozata alapján a vízitúrák lebonyolítására, koordinálásra, felügyeletére és ellenőrzésére, valamint a vízitúrázásra feljogosító vízitúra igazolás kiadására a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jogosult és köteles.


A Hévízi-csatornán az engedélyezett vízitúrázási időszak 2020. október 31-től 2021. március 15-ig tart.


Mindenkinek, aki szeretne a Hévízi-csatornán vízitúrát szervezni vagy vízitúrázni, be kell szereznie az adott napra, adott létszámra szóló vízitúra igazolást a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól.


A Hévízi csatornán az egy napra kiadható vízitúra igazolások maximális száma (vízitúrázók létszáma) 250 fő + 10%. A napi limittől 10%-kal indokolt esetben (protokoll rendezvények, sajtó rendezvények, filmforgatás) lehet eltérni. Az engedélyes (BfNPI) köteles megtiltani a 250 fős kereten felüli vízre szállást.


Hány szabad hely van az adott napon?

Információ hamarosan a nemzeti park honlapján.

Egy vízitúra szervező, egy adott naptári napra maximum 50 fő részére igényelhet vízitúra igazolást.

Az igénylő (vízitúra szervező, vízitúrázó) felelőssége, hogy meggyőződjön az adott napra rendelkezésre álló szabad helyek számáról.


Hogyan lehet a vízitúra igazolást beszerezni?

A vízitúra igazolást adott napra lehet igényelni az alábbi online űrlap kitöltésével és beküldésével:

Az űrlap hamarosan elérhető lesz a nemzeti park honlapján..

Minden napra külön online űrlapot kell kitölteni és beküldeni. Igazolást kizárólag 2020. október 31. és 2021. március 15. közötti időszak napjaira lehet igényelni.
Kérjük, hogy az űrlap kitöltése során a jelzett időszakon belüli napot jelöljön meg, ellenkező esetben csak külön, e-mailes kérés alapján tudjuk a dátumot módosítani, ennek hiányában az igénylést nem tudjuk figyelembe venni és a befizetett díjat nem áll módunkban visszatéríteni.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a Google Online Űrlap kitöltő esetében az alapértelmezés mindig az az év, amelynek valamelyik naptári napját épp töltjük, így ha Ön 2021-re kíván foglalni, akkor az évszámot is át kell állítani 2020-ról 2021-re! Ennek elmulasztása esetén sem fog a rendszer hibát jelezni! Az online űrlap beküldését követően érdemes ellenőrizni az adott napon a szabad helyek számát, hogy levonta-e a rendszer a foglalásnak megfelelő számot a napi 250 fős keretből, amennyiben nem, akkor két dolog történhetett: Ön nem frissítette a „Szabad helyek száma” oldalt, vagy véletlenül a 2020. január 1. és 2020. március 15. közötti időszakra foglalt, erről meggyőződhet a válasz e-mail elolvasása során is, mert az online űrlap beküldését követően kap egy válasz e-mailt, amiben minden az online űrlapon kitöltött adat szerepel.


Az online űrlap kitöltésének és beküldésének időpontja alapján a rendszer időrendi sorrendbe állítja az igényléseket.

Amennyiben az adott napra több mint 250 vízitúra igazolás iránti igény (online űrlap) érkezik, az elbírálásuk során a beérkezésük időpontját figyelembe véve az esetleges „túlfoglalások” elutasításra kerülnek (erről küldünk egy e-mailt az online űrlapon megadott e-mail címre).

Az online űrlap kitöltése során az alábbi információkat szükséges megadni:

 • E-mail cím,
 • Név,
 • Cím (érvényes postázási cím),
 • Számlázási cím (az a cím, amire a számlát kiállíthatjuk),
 • Adószám (amennyiben 100.000,- Ft feletti összegről állítunk ki számlát, kötelező rajta feltüntetnünk a vevő/befizető adószámát),
 • Melyik naptári napra kíván vízitúra igazolást váltani,
 • Hány főre kíván vízitúra igazolást váltani,
 • Az igénylő (túraszervező cég, egyesület, magánszemély) telefonos elérhetősége (telefonszáma)
 • A túravezető neve (A vízitúra igazolás tartalmazni fogja a túravezető nevét és személyi igazolványának számát. Ellenőrzéskor be kell mutatni a vízitúra igazolást és a túravezetőnek igazolnia kell magát.)
 • A túravezető személyi igazolványszáma (A vízitúra igazolás tartalmazni fogja a túravezető nevét és személyi igazolványának számát. Ellenőrzéskor be kell mutatni a vízitúra igazolást és a túravezetőnek igazolnia kell magát.)
 • A túravezető telefonos elérhetősége (telefonszáma).

A fentebb felsorolt adatokat a hatályos Adatkezelési és Adatbiztonsági Szabályzatunknak megfelelően, csak a vízitúra igazolás és a pénzügyi bizonylatok kiadása céljából kezeljük, 2020. április 30-ig.


Az űrlap kitöltésével minden felhasználó elfogadja az Adatkezelési és Adatbiztonsági Szabályzatban foglaltakat, valamint a vízitúrázás szabályait és a vonatkozó jogszabályokat.


Az online űrlap beküldését követően a vízitúra igazolás díját be kell fizetni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Magyar Államkincstárnál vezetett alábbi számlájára

Bankszámlaszám: 10048005-01711954-00000000

melynek beérkezését követően kiadásra és elektromos úton (e-mailben) kiküldésre kerül a vízitúra vezető(k) nevére szóló vízitúra igazolás (QR kóddal ellátott pdf dokumentum, amit nem szükséges kinyomtatni, ha be tudják mutatni az ellenőrzések során okostelefonon, tableten).

A Közlemény rovatba kérjük, szíveskedjen feltüntetni, mely naptári napokra, hány főre fizeti be a vízitúra igazolás díját.

A vízitúra igazolás díjának legalább 10 naptári nappal a tervezett túra időpontja előtt be kell érkeznie a BfNPI Magyar Államkincstárnál vezetett bankszámlájára, hogy az igazolás kiadásával kapcsolatos adminisztratív feladatok (számlázás, igazolás kiállítása) végrehajthatók legyenek.


A vízitúra igazolás díja 1000 Ft/fő/nap, azaz egy ezer Forint/fő/nap.


A vízitúra igazolás díját minden vízitúrán résztvevő személy (felnőttek és gyermekek, túravezetők) után be kell fizetni.


Amennyiben az online űrlap beküldését követő 7 napon belül nem érkezik be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára a vízitúra igazolás díja, a vízitúra igazolás foglalását töröljük és az arra a napra lefoglalt vízitúra igazolás mennyiséget felszabadítjuk.

Az esetleges „túlfoglalások” elkerülése érdekében tájékoztatjuk a túraszervezőket, hogy a befizetett összeg egy adott napra, adott létszámra szóló „vízitúrázó kvóta” megvásárlását jelenti, ha a túraszervező nem tudja ezt a kvótát feltölteni, nem jogosult semmilyen címen a befizetett összeg visszakövetelésére.


A túra kezdő és végpontján kívül mobil WC-k kerülnek kihelyezésre a pihenőhelyhez is (4 db).