Az iskola időszak végével elindulnak a családok, baráti társaságok nyaralni, kikapcsolódni, megnő a forgalom a vízen és vízparton egyaránt. A vízitúrázás kiváló nyaralási forma, akár családdal – gyerekekkel, akár baráti társasággal kívánjuk eltölteni az erre szánt időt. Ezzel kapcsolatban szeretnénk praktikus tanáccsal segíteni azokat, akik nem gyakorlottak a vízitúrák szervezésében, de elhatározták, hogy a nyaralásuk – pihenésük egy részét a vízen, kenuban, kajakban vagy egyéb vízi járműben töltik.

mindenek előtt: ÚSZÁS TUDÁS SZÜKSÉGES!

Ha első alkalom…

A legnehezebb (ám legkevesebb) dolga mindenképpen azoknak van, akik még sosem voltak vízitúrán. Amikor azt a döntést hozzuk, hogy vízitúrázni megyünk, az eddigi nyaralási formáktól eltérően kell készülnünk, gondolkodnunk.

Az vízitúra-nyaralás eszköz igénye, a számításba vehető célpontok (azaz vízterületek) összetettsége és bonyolultsága, a megfelelő szálláshelyek megtalálása mind-mind egy-egy nehezítő tényező, melyeket más nyaralási típusoknál nem minden esetben kell belekalkulálni az előzetes szervezésbe.

Kezdőként mindenképpen forduljunk olyan szolgáltatóhoz, aki komplex túrát szervez. Mit jelet ez?:
A szervező vállalkozás (civil szervezet, stb…) előre meghirdetett túrájába kell majd becsatlakozni, ahol a szervező tapasztalati úton, előre kialakítja a megfelelő útvonalat, meghatározza az indulás és érkezés időpontját, az éjszakai szálláshelyeket, napközbeni pihenőket, biztosítja a felszerelést, szállítja a személyes csomagokat a parton és szakképzett túravezetőt ad a csoport mellé. Nem ritka, hogy mindezek mellett még az étkezést és egyéb programokat is megszervezi, lebonyolítja. Ez a túrázási forma rendkívül népszerű napjainkban.

Ezeket a szervezőket az Interneten könnyen meg lehet találni, akár országrészenként, akár az egész országban keresgélünk. (Egy többé kevésbé  komplex lista a szervezőkről ide kattintva olvasható)

Egyes szervezők  az ország több területére kínálnak vízitúrát, vannak, akik csak egy vízterületen dolgoznak. A túraválaszték óriási, léteznek gasztro túrák, ismerkedős túrák, nomád túrák és még sorolhatnánk. Könnyen zavarba esik az ember a bőségétől, ennek ellenére néhány ökölszabályt be kell tartani.

Teljesen kezdőként, vagy sok – vízitúrát nem tapasztalt –  (kis) gyerekkel lehetőleg az alábbi helyszíneket NE válasszuk: Rába, Hernád, Ipoly, hosszú Duna vagy Tisza túra, Dráva, Mura, nomád vízitúrák, illetve olyan útvonalak, ahol átlagosan naponta 20 km-nél többet kell evezni.

Milyen szervezett túrát érdemes keresnünk? A rövidebb (mind napi távban, mind időben), két-három éjszakás ún. csillag túrák általában a teljesen kezdő túrázók számára is megfelelőek. Az ilyen vízitúrák során egy helyen van a szállás, nem kell sátrat bontani vagy minden reggel összecsomagolni és minden nap a vízitúrán visszatérünk a szálláshelyre. Ez ad egyfajta kényelmet és kezdeti biztonságot, illetve az olyan vízterületek, ahol két irányban (tehát nem csak el, hanem vissza) is tudunk evezni, „csillagtúrázni”, jellemzően olyan vízterületek, melyek alkalmasak kezdő túrázók vízitúrájának lebonyolítására is.

mitől nem lesz alkalmas egy vízterület kezdők számára? A víz sebessége, nyomvonala (mennyire hirtelen kanyargós – pl Rába), az akadályok száma és ezek veszélyessége (zárások, zsilipek, bedőlt fák – Szigetközi ágrendszer), az infrastruktúra hiánya (pl. Ipoly, Hernád), nagy hajó forgalom (Duna) mind-mind olyan tényezők, melyek a kezdő túrázók számára nehéz, adott esetben áthatolhatatlan akadályokat jelentenek.

Ha esetleg  elsőre mégis hosszabb túrát választunk, jusson idő arra, hogy otthon egy napot pihenhessünk – aklimatizálódjunk. Furán hangzik, de a vízitúra máshogyan pihentet, mint egy (például) wellness hétvége. Aktív, sok sportolással járó nyaralási forma, lélekben feltöltődik az ember, a fizikuma kicsit átalakul, de a szervezet elfárad és a mindennapi élethez szüksége van legalább egy fél napos pihenésre. Ezért – ha tehetjük – egy plusz nap szabadságot igényeljünk a munkaadótól.

egy kis kajakos pihenés

Mit ad nekünk a szervező?

A túra szervezője tájékoztatja az érdeklődőt arról, hogy milyen nehézségű a túra, milyen csoportoknak, életkorú, tapasztalattal rendelkező túrázóknak ajánlja a programját. Ez praktikus dolog, hiszen a túrázó nem csalódik és az optimális túrát választhatja ki magának, a szervező pedig sok nehézségtől és későbbi konfliktustól óvja meg magát.

Jó tanács: a kezdőként, vízitúra után érdeklődő leendő túrázóként (is) ismerjük magunkat, a családunkat, barátainkat. Ismerjük az életkort és a vízi előéletet is. Ha egy túrát gyakorlott túrázóknak ajánlanak, akkor fogadjuk ezt el és ne akarjuk magunkat – például kalandvágyból – beleerőszakolni egy ilyen túrába. Kiváltképp gondoljunk azokra, akik nevében is szervezünk, kommunikálunk. Ha mi  magunk gyakorlottak is vagyunk, akkor is azt vegyük figyelembe, hogy mindenki érezze jól magát: ne abból induljunk ki, hogy nekünk mi a jó, hanem abból, hogy mi az, ami mindenkinek jó, kényelmes, biztonságos.

Ha megtaláltuk a megfelelő szervezőt és a számunkra minden szempontból megfelelő túrát, akkor jelentkezzünk! A szervező által bekért adatokat pontosan, időben küldjük el, akkor is, ha egyes feltett kérdések nem tűnnek számunkra fontosnak. Ha a jelentkezés során nem térnek ki, akkor is tájékoztassuk a szervező társaságot a következőkről: a csapat összetétele, életkora, főleg a gyerekeké, a vízi előélete, tapasztalata. Ha van allergiás (étel, gyógyszer, stb…) azt külön hangsúlyozzuk ki! Merjünk kérdezni, kommunikáljunk lehetőleg írásban és a begyűjtött információkat osszuk meg mindenkivel, aki részt fog venni a túrán. Ez nagyon fontos!

Amit ne tegyünk: ne akarjunk változtatni az útvonalon, a megállóhelyeken, az időpontokon. A hajóbeosztást észszerű keretek között változtathatjuk, de vezető szava dönt minden esetben. Ő tudja, kit hová kell ültetni és ezt nem feltétlenül emberi viszonyok, baráti kötődések vagy egyéni kívánságok alapján dönti el.
Víztől rettegő embert soha ne vigyünk  vízitúrázni. Az ilyen félelem  szakértő segítséggel többé-kevésbé feloldható, de semmiképpen nem egy kenuban kell elkezdeni a „terápiát”.

A helyszínen sok dolgunk nincs, azon kívül, hogy betartjuk a vezető kéréseit (némely esetben utasításait). A vízitúra szervező csapatok mindennapi élete, viselkedése elsőre furcsa lehet, az ilyen területen dolgozók komplex és nehéz feladatot látnak el. Az ilyen nyaralások során inkább találkozunk renddel és fegyelemmel, hiszen vízen lenni sok odafigyelést és nagyfokú fegyelmet igényel. Természetesen nem katonai rendre kell gondolni, de a vezető utasítása mindennél fontosabb, ez maximális biztonságot ad és ezért kényelmesen és jól fogjuk érezni magunkat az első vízitúránkon. Minden egyéb kérdést a helyszínen megválaszolnak a szervezők…

Tehát irány a vízpart!

írta: K.H.

folytatása következik…