Tizenhatodik alkalommal rendezi meg Polgár Feri és családja-csapata a Szana Maratont, hazánk egyik kultikus vízitúra-verseny eseményét, a minden szempontból tökéletes szanazugi Nádas Kempingben és a Fekete-Körösön. Az idei forduló után méltán gondolhatta az ott megjelenő vízitúrás sportoló azt, hogy ez olyan „jobb mint otthon” rendezvény volt. Jöjjön hát a beszámoló, egy Friss Túrázó és kicsit szervező szemszögéből…

P1040104A péntek esti  sötét viharfelhők és a közepesen erős szél nem éppen azt jelezte a korán érkező versenyzők számára, hogy másnap ragyogó napsütésben és szélcsendben evezhetnek a Fekete-Körös lassan csordogáló vízén. Mindezek ellenére – mit van mit tenni alapon – már pénteken félig volt a Nádas Kemping különböző sátrakkal, kenukkal, kajakokkal és persze a tulajdonosaikkal. Ahogy az lenni szokott, a távolabbról érkezők már pénteken leutaznak, hogy ne kelljen a fárasztó vezetés után egyből vízre szállni -, illetve ilyenkor lehet egy kicsit „vízitúrás módon” kikapcsolódni, bográcsozni, beszélgetni, készülni a másnapra csendben, békében.

kései tojásos lecsó
egy kései tojásos lecsó

A másnap azonban szikrázó napsütéssel köszöntötte a korán ébredőket és a reggel érkezőket is. A szervezők a már előző este összerakott rendezvényközpontot (tényleg az volt) már reggel 8 órától megtöltötték élettel. A számtalan sátor tökéletes rendezettséggel kiszolgált mindenkit, megvolt a helye a nevezésnek, a pólók és ebédjegyek, frissítők, csokik átvételének.

a rendezvényközpont kora reggel
a rendezvényközpont kora reggel

A nevezők 9-órátol gyülekeztek, közben megérkeztek a vízimentők és a vízirendészet, akik természetesen mindent rendben találtak a rendezvény körül. A mentők egyébként végig motorcsónakban voltak, így mindenki biztonságban érezhette magát, a munkájukat pedig egy orvos segítette a parton.

P1040004A hangosítás – mint mindig – most is tökéletes volt, az egész terület bejárható volt a mikrofonnal (én kifejezetten élveztem), így senki semmilyen információról nem maradt le. A rajt 11:00-kor vette kezdetét, először a kajakosok, 11:02-kor a kenusok, majd 11:10-kor a FrissTúrázók startoltak el a szabadstrandon elhelyezett rajtvonalról…

P1030986A Fekete-Körös víze nem lepte meg a mezőnyt, békésen csordogált, felfelé nem akadályozta (igaz lefelé sem segítette különösebben) sem a versenyzők 25 sem a friss túrázók 8 evezendő kilométerét. Ennek ellenére a leggyorsabbak 2 órán belül (abszolút első befutó Weimpert József 1:58:50). A délután 4-re meghirdetett eredményhirdetés szinte percnyi pontossággal kezdődött, előtte volt lehetőség a bőséges ebédet elfogyasztani – melyet ez úton is köszönünk a szakácsoknak és a Nádas Kemping munkatársainak

egyedül a csirkék nem örültek ennek...
egyedül a csirkék nem örültek ennek…

Az eredményhirdetés a megszokott profizmussal és ajándék bőséggel zajlott le.

Itt kell kiemelni, hogy a rendezvény informatikai támogatója az ARPANET Kft volt, akik speciálisan erre a célra fejlesztett rendszerrel mérték az időt és publikálták az eredményeket a facebook-ra és egyéb internetes felületekre. Így nem elég, hogy az eredmények szinte azonnal rákerülhettek az oklevelekre, de egy nagy kijelzőn menet közben is figyelemmel lehetett kísérni Őket.

dolgozik az ARPARACE szoftver
dolgozik az ARPARACE szoftver

 

Egyébként a végeredmény itt tekinthető meg: https://arparace.asapp.hu/index.php?page=eredmenyek&verseny=6

Az eredményhirdetés után elkezdett hangolni a Thomassy Band, akik már tavaly is fergeteges bulit csináltak és elképesztő kitartással hajnalig húzták azoknak a talpalávalót, akik nem akartak még este hazautazni. Köszönjük!

P1040113Így zajlott tehát a 16. Szana Maraton és most is csak azt mondhatom, mint eddig minden évben: bánhatja, aki nem jött el.

Következő forduló: 2016 június 18, Rába. Részletek: https://www.weking.hu/rabalapatolas/