Kilencedik alkalommal szervezett szemétszedő kenutúrát a Békatutaj Egyesület. A Föld Napja alkalmából, szombaton zajló esemény során Tiszafüred és Tiszaörvény közötti vízpartokat szabadították meg az eldobált szemét egy részétől.

Forrás és fotók: BÉKATUTAJ

Idén nemcsak a Tisza-tó védettebb területein, hanem a Tisza folyó partján is zajlott a szemétgyűjtés és helyenként sokkoló volt, amit az aktivisták tapasztaltak. Volt olyan terület, ahol kb. kétszáz négyzetméteren megtöltöttek szeméttel tizenöt zsákot. Az Aktív Magyarországért díjas Békatutaj Egyesület önkéntesei az elmúlt nyolc évben a Tisza-tó belső, eldugottabb területein gyűjtötték a szemetet. Ezeken a védettebb területeken is évről évre összegyűlt mindig legalább 20-30 zsák, de a folyó partja nem meglepő módon sokkalta szennyezettebb.

Békatutaj Egyesület vezetője Hajdú Dániel kifejtette: „Mi emberek a hibát nem csak a szemét – sok esetben – helytelen kezelésével követjük el. A probléma ott kezdődik, amikor bevásárolunk és rengeteg egyszer használatos, eldobható szeméttel töltjük meg a kosarunkat. Mindannyiunknak közös felelőssége, hogy a lehető legkevesebb eldobható palackot, zacskót, dobozt vigyünk haza a boltból. Ha tudatosabban vásárolunk, a termékek gyártói is alkalmazkodnak majd, és kisebb valószínűséggel fulladunk majd bele a saját szemetünkbe”

Az idei évben először, a PET Kupával életbe lépett együttműködésnek köszönhetően a gyűjtés után az önkéntesek át is válogatták a szemetet. Az összegyűjtött hulladéknak így csupán negyede kerül lerakásra. Az újrahasznosítható műanyagot, fémet, és üveget a PET Kupa kiskörei Folyómentő Központjába szállították, ahonnan később visszakerül a körforgásba és újra termék, vagy csomagolóanyag készül belőlük.

Az idei szemétszedő akció egy igazi összefogás keretében valósult meg. A PET Kupa szakmai támogatása mellett több partner is a szervezők segítségére sietett. Tavaszi Nagytakarítás kampány keretében kesztyűkkel és zsákokkal látta el az önkénteseket az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ. Ők finanszírozták a konténeres szemétszállítást is. A munka végén az önkénteseket a tiszafüredi Horgászcentrum látta vendégül egy tál gulyásra. A Tiszai Kaland kenukat és felszerelést biztosított az akcióhoz, de a tiszaörvényi Szabics Kikötő, a tiszafüredi Albatrosz Kikötő, valamint a Horgász és Családi Kemping is kivette a részét a munkából.