2024/04/27 Vajas-fok, cca. 15 fkm

A Vajas-fok megnevezés először megtévesztő lehet, hiszen a fok szóra sokan egy pontra gondolunk a térképen (pl.: Bóni-fok, Bárányfok). Erről most szó sincs, hiszen a „Vajas” egy közel 50 fkm hosszúságú folyó, ami Kalocsát köti össze a Dunával. Ez a vízfelület nem kimondottan a Gemenc része, hiszen a bal parton húzódik, átszelve a Karaszi és Lenesi-erdőt.

Túránkat az ósükösdi gátőrháztól indítottuk, ami csak töltésen közelíthető meg (töltésközlekedési engedély szükséges a felhajtáshoz). Aki szervezett túravezetésben gondolkodik, annak azt is mérlegelnie kell, hogy a töltésen 2,2 méternél magasabb járművek (pl. trailerek) áthaladását kapuk szabályozzák.

A Duna vízállása esetünkben nem releváns, mivel a Vajas vízállása állandó – ami túravezetői szempontból nem elhanyagolható szempont. A gátőrháznál kényelmesen, megerőltetés nélkül tettük vízre kajakjainkat és indultunk útnak északra. Túránk az M9-es autópálya hídjáig folyt, kicsivel több, mint 7 fkm-en keresztül.  Számos horgászhelyet láttunk a parton, horgászt kevesebbet. A csend és nyugalom itt is egy másik világba vezetett minket. A nyár- ás fűzfák fehér pamacsai borították a vízfelszínt, ami különleges hangulatot adott a tájnak. A vízitökök is virágzásnak indultak, a partoldalakat mocsári nőszirmok díszítették. Talán még nem eveztem a Gemenc környékén ilyen területen, ami ennyire változatos: az egyik kanyarban még sűrű akácos borította a partot, a másikban pedig komor tölgyesek. Megállni egy stégen tudtunk, ahol pihentünk, ebédeltünk, szívtunk egy másfajta friss levegőt, majd folytattuk az utunkat tovább. Túratársam tanítása, hogy ha zsineget, zsinórt látunk a vízben, nézzük meg mit rejt a vége! Mi is találtunk egyet, varsával a végén, benne friss csirkemájjal. Higgyük el, hogy a látottaknak valamilyen kutatási oka volt és nem az emberi mohóság következménye!

Az M9-es hídja előtt egy másik, földút hídon haladtunk át. Ennél a pontnál találtunk betonlépcsőt, de a kajakok kivétele és vízre rakása nem lett volna egyszerű. Délután kettő órakor értük el az M9-es pontját, ahonnan visszafordultunk (három és fél órás, nagyon kényelmes evezés után).

A kiindulási ponthoz érkezve, a gátőrháznál kiemeltük a hajókat és átsétáltunk a töltés másik oldalára, ahonnan a Vajas is érkezik, a Duna torkolatától (ez a hely a Vajas-torok). Magas vízállás esetén a szivattyúk innen pumpálják a vizet a Vajas-fokba (lsd. fotón is).

Utunkat szummázva: a táj gyönyörű, családoknak, kezdő vízitúrázóknak is ideális. A fok megközelítése nem egyszerű, a látványért dolgozni kell! A dusnoki strandról indulás is lehet egy kényelmes alternatíva, ebben az esetben a kiinduló- és végpont szintén ugyanaz – a látnivaló hasonlóan mesés.

De, jöjjenek a fotók!

Szöveg és fotó: Somogyvári Rita

Ósükösdi gátőrház (indulás helyszíne)